Родителите на децата с частично намаление на слуха започват да мислят за лечение понякога чак в училищна възраст. Затова е редно да има предучилищен слухов скрининг по същия начин, по който има неонатален след раждането. Това, което обаче пречи, за да се извърши навременната кохлеарна имплантация при децата, в повечето случай е страхът у родителите.

Това заяви пред Дарик радио аудиологът проф. Диана Попова, която е началник на Референтния център за кохлеарна имплантация и слухови нарушения към Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

По думите на проф. Попова сред родителите вървят различни митове, свързани с уплах от операции, което е абсурдно, защото кохлеарните имплантации съществуват от 25 години, а понастоящем са покрити и от здравната каса.

Другият проблем според проф. Диана Попова е стигмата – интелигентни деца не искат да носят слуховите си апаратчета, защото се притесняват от съучениците си. Тук важна роля за преодоляването на този проблем играят и родителите, смята аудиологът.

Чуйте: