Пикът на грипа у нас ще е в средата на февруари. Прогнозата направи епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно от това, което мислят колегите”, коментира по Нова тв Кантарджиев.

Грипната вълна настъпва. Кога се очаква пикът?

Той обясни, че в момента най-много болни процентно има в Габрово, след това са Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид, не само броя на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н.

Проф. Кантарджиев увери, че се следи внимателно и обстановката в София. По думите му засега няма нужда от грипна ваканция.

Забелязва се подем, но все още няма епидемични нива на грип и ОРЗ в Сливенска област

Кантарджиев отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа.

„Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза проф. Кантарджиев.

Недостиг има на много малко лекарства, според Меджидиев

Освен това болният трябва да си направи и тест, за да види дали не е „Омикрон”.

Що се отнася до информациите за заболели в Китай, проф. Кантарджиев обясни, че единствената опасност от там е да не се селектира някаква нова неприятна мутация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм