Забелязва се подем на епидемичния процес по отношение на грип и остри респираторни заболявания в Сливенска област. Нивото на интензивност е средно и към момента не може да се говори за епидемични нива , поясни  за Дарик радио Сливен д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ.

„Има нарастване на заболяемостта в областта, което е очаквано и обичайно за сезона, но все още не сме стигнали до епидемични нива“, допълни още специалистът.

Най - силно засегната засега е детската възраст. Броят на заболелите от грип и ОРЗ не е достатъчен за обявяване на грипна епидемия, а съответно и за ваканция на учениците.

От РЗИ Сливен продължават да следят обстановката.  При необходимост ще се предприемат необходимите мерки.

Относно  COVID-19 – няма преустановяване на това заболяване. То продължава да циркулира едновременно с грипния вирус, но картината е различна от тази през същия период на миналата година, когато нивата на заболяемост са много високи.

Общият брой заболели лица под карантина по отношение на COVID-19 в областта към 10 януари са 39. От тях на домашно лечение са  22-ма, от които в Община  Сливен – 16,   Нова Загора – 2, Твърдица – 1, Котел – 3-ма.

Хоспитализирани са 17 души, като в Сливенска община са 12,  Община Нова Загора – 2, Община Котел – 0, Община Твърдица – 3-ма.

От РЗИ съобщават, че към момента няма заболели от медицински и помощен персонал,  от педагогически и помощен персонал , както и учащи.
Продължават епидемиологичните проучвания  на положителните лица.

Забелязва се и спад на желаещите за имунизация срещу COVID-19.

С цел намаляване разпространението на грип и ОРЗ, д-р Даниела Калева препоръчва - ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства; да не се провежда самолечение при симптоми на заболяване – като висока температура, кашлица и други признаци на грип или  COVID-19, а да се потърси  навременна медицинска помощ;  да не посещава работното място, детското или учебното заведение, ако има симптоматика.

Чуйте в аудиото..