Недостиг в аптеките има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира, че липсват 300 животоспасяващи медикамента. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев на посещение във Видин. По думите му проверки се извършват в цялата страната.

Той посочи, че има аптеки, в които няма медикамент, но не са направили заявки или има, но само един е доставчикът. В понеделник ще има резултати от проверките в складовете, уточни Меджидиев.

Грипната вълна настъпва. Кога се очаква пикът?

Почти всички антибиотици за деца от първа необходимост ги намерих, подчерта Асен Меджидиев. Той направи лично проверка в три аптеки във Видин.

Здравният министър призова да не се продават медикаменти без лекарско предписание и да се ползват всички доставчици.

Постоянно течащият нос при децата: Трябва ли да се притесняваме?

"Болниците са достатъчно гъвкави, за да намерят заместители. Лекарите да бъдат малко по-флексибилни, да се изписват медикаменти, да се следи генериката, а да не се мисли само за търговското наименование. Ако някой продукт го няма, в аптеката намирам продукт със същата генерика", коментира Меджидиев.

Според него ситуацията с липсата на някои лекарства не е само в България, а и в 25 държави от ЕС. Не мога да наложа забрана за износ, защото не сме в извънредно положение. Ако всяка държава наложи, това означава блокиране на пазара, добави министърът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм