От днес област Бургас и Шумен са в грипна епидемия. Пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че в ситуацията много е важно отношението и на самите родители, освен контролът, който трябва да е качествен и реален. Той определи действията на здравните власти в Бургас като адекватни и навременни.

Какво представлява грипът и как да се предпазим?

Прогнозира, че междусрочната ваканция на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално ниво, с оглед епидемичната обстановка, тъй като ситуацията е различна в отделните региони на страната, а грипът тази година е дошъл 10-ина дни по-рано.

Здравните власти отчитат по-висока заболеваемост от грип във Варна, Ямбол, Добрич и Пазарджик.

Меджидиев: Не се налага грипна ваканция в национален мащаб

Доц. Кунчев изтъкна, че сега разпространението на грипа е най-застъпено при децата. Призова родителите да не подценяват грипа.

"Ако имаме такива симптоми - задържане на висока температура 2-3 дни, затруднения в дишането, силна отпадналост, това си е причина за медицински преглед и сериозно лечение", каза той.

Проф. Кантарджиев прогнозира кога се очаква пикът на грипната вълна

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че не е задължително при грипна епидемия да има грипна ваканция. Следим много показатели, които дават по-ясна картина, каза Кунчев.

Той добави, че при чиста вирусна инфекция няма полза от антибиотици. Лекар трябва да прецени дали няма бактериална компонента, това пациентът не бива сам да го прави.

Грипната вълна настъпва. Кога се очаква пикът?

Антивирусните препарати са ефективни до 48 часа, подчерта доц. Кунчев.

По думите му грипът не е изместил напълно коронавируса, макар и той сега да протича по-леко.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм