Област Пловдив ще е в грипна епидемия от четвъртък, 19 януари, заради ръста на грипни и респираторни заболявания. Временните противоепидемични мерки ще важат до 30 януари.

Грипна ваканция за учениците поне засега няма да има, тъй като заболеваемостта в училищата не е висока. Това стана ясно след заседание на областния щаб.

Грипна епидемия в още три области в страната

По данни на Регионалното управление по образованието 14% са отсъстващите заради болест ученици, като на седмична база има спад. Само в три общини болните са повече - 25% са в Брезово, Раковски и Перущица. Основно грипът поразява деца до 4 годинки и възрастни хора.

Пазарджик вече е в грипна епидемия, обявиха ваканция за децата от 18 до 24 януари, като тя може да бъде удължена, ако не се овладее разпространението на вирусните инфекции. 

Официално: Пазарджик е в грипна епидемия, обявиха ваканция до 24 януари

Областният щаб разпореди временни мерки за ограничаване на заразата. В следващите 7 дни се преустановяват и всички групови извънкласни занимания; плановите консултации на бременни, профилактичните прегледи и имунизации, свижданията в болниците.

Детските градини ще работят при завишен контрол като болните ще се връщат. Няма да се допускат на работа и заболели хора от персонала. Препоръчва се честа дезинфекция и проветряване на помещенията.

Всички новини от Пловдив

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм