От 19 януари обявяват грипна епидемия в Пловдив, а от 18-и – в  Ловеч, Пазарджик и Габрово. Засега обаче в Пловдив и Габрово учениците ще продължат своите занятия, тъй като броят на отсъстващите не е толкова висок.

Грипна епидемия и в Пловдив

Почти са достигнати епидемични стойности и във София област, Варна, Ямбол и Добрич. В грипна епидемия остават още Стара Загора и Шумен. На фона на нарастващото разпространение на грипа в тези градове, във вторник бе отменена грипната епидемия в Бургас.

Обявиха край на грипната епидемия в Бургас

От 19 до 30 януари се обявява грипна епидемия в Пловдив, а от 18 до 24 – в Ловеч, Пазарджик и Габрово. Стара Загора остава в епидемия до 23 януари, а Шумен – до 18 януари, включително. Данните за София показват, че върху здравната система няма голям натиск, стана ясно от думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев: Родителите да не подценяват грипа

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, са шест: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Какво представлява грипът и как да се предпазим?

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. 

Грипната вълна настъпва. Кога се очаква пикът?

Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в това число засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

Проф. Кантарджиев пред Дарик: У нас върлуват грип, Ковид, респираторен синцитиален вирус и още 15 вируса

Учебният процес в шестте области се преустановява за съответния период на обявената грипна епидемия.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от Ковид-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм