"В момента няма нищо извънредно и нищо, което да налага необходимост от спешни епидемиологични мерки. На този етап в България върлуват сезонен грип, коронавирус, респираторен синцитиален вирус и още 15 вируса. Епидемичната картина е напълно нормална за месец януари, без изхвърляния, че грипът е дошъл по-рано от обикновеното".

Какво представлява грипът и как да се предпазим?

В това бе категоричен пред Дарик радио епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Сухото време, което обаче наблюдаваме в момента, предполага по-голяма вероятност за предаване на респираторни инфекции, смята той.

Доц. Кунчев: Родителите да не подценяват грипа

Проф. Кантарджиев призова уредите, закупени за стерилизация на въздуха при пандемията от коронавирус, да се използват, защото действат срещу всички респираторни вируси във въздуха.

Експертът препоръча още прием на витамин D, както и дезинфекция на горните дихателни пътища с клъстерно сребро във вид на аерозол.

Проф. Кантарджиев прогнозира кога се очаква пикът на грипната вълна

По отношение на антибиотиците, проф. Кантарджиев припомни, че те се налагат при само 1 от 10 болни от грип, при който се развива бактериална пневмония. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм