Широко използваните антидепресанти причиняват „емоционално притъпяване“, според изследване, което предлага нови прозрения за това как лекарствата могат да действат и какви са възможните им странични ефекти, цитирано от "The Guardian".

Особен поглед: За кризите, които можем да си спестим

Проучването установи, че здравите доброволци са станали по-малко отзивчиви към положителната и отрицателната обратна връзка, след като са приемали селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI) в продължение на три седмици. „Притъпяването“ на негативните емоции може да е част от начина, по който лекарствата помагат на хората да се възстановят от депресия, но може също така да обясни често срещан страничен ефект.

Главният автор на изследването, проф. Барбара Саакян от университета в Кеймбридж, заяви:

60-годишна жена скочи от 13 етаж в Бургас

В известен смисъл това може да е обяснение на начина, по който работят антидепресантите. Те премахват част от емоционалната болка, която изпитват хората, които са в депресия, но за съжаление изглежда, че отнемат и част от удоволствието.

Констатациите могат да помогнат на пациентите да направят по-добре информиран избор относно своите лекарства, каза тя, но добави, че „няма съмнение, че антидепресантите са полезни“ за много пациенти.

Говори експертът: Какво е „умора от състрадание“?

Според NHS повече от 8,3 милиона пациенти в Англия са употребявали антидепресанти през 2021-22 г. SSRIs са сред най-широко използваните и са ефективни за повечето пациенти.

Някои, приемащи лекарството, съобщават, че се чувстват емоционално апатични или вече не намират нищо за забавно и приятно, като едно от проучванията проучване предполага, че това се отнася за 40-60% от хората, приемащи лекарството. Не е ясно обаче дали този симптом е страничен ефект от лекарството, или симптом на депресия.

Днес отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Последното изследване предполага, че само лекарството може да доведе до емоционално притъпяване. В проучването, публикувано в списанието Neuropsychopharmacology, 66 доброволци са приемали или лекарството SSRI, есциталопрам, или плацебо в продължение на най-малко 21 дни, преди да направят набор от когнитивни тестове.

При почти всички тестове, включително тези за оценка на вниманието и паметта, лекарството не е имало значение. „Лекарството не прави нищо негативно на когнитивните способности – от тази гледна точка е много добро“, каза Саакян.

ООН: Все повече работещи по света са с влошено психично здраве

Въпреки това хората, приемащи SSRI, реагирали по-малко на опитите за предизвикване на емоции. 

Във въпросниците доброволците, приемащи есциталопрам, също съобщават, че имат повече проблеми при достигане на оргазъм по време на секс, което е друг страничен ефект, често съобщаван от пациентите.

Саакян каза, че откритията могат да бъдат полезни за пациентите. „Те поне могат да знаят за това. На някои хора могат да бъдат предложени различни форми на лечение, особено ако не са постъпили в болница с тежко заболяване."

30 минути бързо ходене дневно намалява риска от деменция и рак

Проф. Катрин Хармър от Оксфордския университет каза, че документът дава важна представа за действието на лекарствата от SSRI, които са подходящи за пациентите и също така биха могли да помогнат за насочване на разработването на лекарства с подобрен профил на странични ефекти. 

Наистина е полезно да имаме обективна мярка за това, което хората ни казват, че е страничен ефект", коментира тя.

Тя добави, че предположението, че 60% от пациентите са преживели емоционално притъпяване „може да е надценено“ и допълни:

Говори експертът: Психиатърът д-р Васил Урумов за измеренията на депресията

Моето притеснение е, че хората ще видят това и ще си помислят, че посланието е "не приемайте лекарството". Това не засяга всички. Всеки е уникален и лечението все още е терапевтично.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм