Европейската инвестиционна банка ще окаже съдействие на България по проекта за строеж на Националната детска болница. Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в "Горна баня". Заедно със служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев и служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков той посети терена, определен за строеж на Националната детска болница.

Детската болница в София получи нова линейка за недоносени деца

Донев каза още, че израелски специалисти също ще окажат експертна помощ при изготвянето на проекта за новото лечебно заведение.

"Българските деца заслужават да имат високотехнологична, многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение на деца", заяви Гълъб Донев. 

Предлагат Националната многопрофилна детска болница да е в Пловдив

Според министър-председателя избраният терен в "Горна баня" е подходящ, защото се намира в близост до парк, а наличието на минерална вода в района благоприятства развитието и на бъдещ рехабилитационен център към Националната детска болница. 

„Много правителства преди това се спънаха с първата крачка именно поради това, че не можаха да изберат подходящ терен за строителството на Националната детска болница“, смята Донев. 

В събота ще има данни от проверките за липсващите лекарства

Националната детска болница може да бъде готова най-рано след 3 години и половина – една година ще отнемат процеурите и подготвянето на документите и две години и половина най-малко ще са необходими за строителните дейности.

На дневен ред е премахването на постройките върху терена. След това трябва да бъде одобрен Подробният устройствен план, да се издаде виза за проучване и проектиране и изработване на конкретните проекти.

Иван Шишков по Дарик: За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите да са виновни

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новото лечебно заведение да бъде построено върху терена от около 40 декара в квартал „Горна баня“ на столичния район „Овча купел“, който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“.

Тогава бъдещата детска болница придоби статута на „обект с национално значение“, което ще улесни и значително ще съкрати сроковете за изграждането ѝ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм