"Процедурите в строителството стават все по-тежки. Това е, защото сме все по-взискателни към проектите и към това как ще опазим околната среда и цялото пространство, върху което се наместване. В една част от нещата има логика в това процедурите да са по-широки, не по-тежки. Въпросът обаче е, че за да преодолее тези процедури, инвеститорът или държавата, трябва да има един ясен алгоритъм как да започне и колко бързо и последователно да може да ги завърши."

Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик радио Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Шишков: Мястото, избрано за строителство на детска болница, е много добро

"На практика, държавата беше изправена пред процедура да въведе интерконектора в експлоатация. Направихме всичко. Работихме два месеца непрекъснато. Ние успяхме да се справим и може би най-големият проблем, който бе възникнал в хода на тази работа не бяха процедурите, а цялата тромавост от страна на изпълнителя. Процедурите гарантират на цялото общество, че продуктът, който ще бъде построен, ще бъде ползван, така както следва", каза той.

Водещиян Костантин Вълков попита: Можете ли да дадете пример, да речем с бул. България, през бул. Цар Борис III, до АМ "Люлин"? Какви са стъпките, за да се случи цалото това нещо в срок?

Депутатите от ГЕРБ-Сливен отново с въпрос за дейностите по изграждане на отбивка към АМ „Тракия“

"Тук изобщо не става въпрос за това, че някой е пречил процедурно. Това, което намерих е една започнала продецура, но неправилно. Вината е на тези, които са изготвили процедурата. Околовръстният път е национален обект и следва подробните устройствени планове да бъдат допускани от Министерството на регионалното развитие. Има така или иначе споразумение със Столична община да се работи съвместно. Три години назад във времето обаче, Столична община си е позволила да допусне сама изменения в подробния устройствен план, правила е упражнения в тази посока. Три години са порпуснати, не защото има проблем с процедурата, а защото тези, които трябва да изпълняват процедурите са започнали неправилно", категоричен бе министърът. 

Избран е терен за изграждането на Национална детска болница

"Имаме някакъв напредък, така че първия участък, който минава над бул. "Цар Борис" III, се надявам да го приключим бързо като процедура", заяви той. 

"Основните и текущи ремонти и плачевните резултати са част от лошата организация и структура на АПИ. В АПИ няма отдел, който да се занимава с основни ремонти. Държавата не желае да спазва собствените си процедури, те й тежат, тя решава, че иска да го направи по-лесно и тъй като е държава е сметнала, че може да решава закона, защото няма кой да я санкционира. За сметка на това сме изключително внимателни към частните инвеститори", каза министър Шишков.

"При избора на терен за детска болница, отново имаше зацикляне от няколко години и бяха тръгнали в много грешна посока. Така нареченото "скеле", което всички коментираха 2, 3 години назад... беше изключително сложно заради изискванията за една съвременна болница, тя да бъде вкарана в това скеле чисто технологично. Настоящия терен, който избрахме в Горна баня е изключително подходящо място за детска болница, предвид чистият въздух", сподели гостът. 

Обвиняемите за строежа на „Хемус“ вече са 9 на брой

"Проблемът генерално, според мен не е във фирмите. Фирмите станаха жертва на един популизъм. За тези, които създадоха строителен хаос, е много удобно фирмите да са виновни. Каквито и да са фирмите, каквито и легенди да се носят за тях, на тях са им давани пари, без да има проекти. Те не са ги откраднали", заключи Шишков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм