Мястото, избрано за строителство на детска болница, е много добро. Самата специфика на терена позволява да може да се изгради чисто нова болница, при която да няма никакви компромиси. Това коментира в предаването „На фокус“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Темата с детската болница и с непрекъснатите проблеми по избора на терен беше, защото при всеки терен имаше компромис, от който обществото негодуваше, според Шишков.

Как стигнахме до извода, че теренът, избран за многопрофилна детска болница, е най-добрият?

Теренът, който предлагаме, има само един проблем и той беше процедурен – тоест, в него трябваше да се вложи държавническо мислене и чисто професионален подход, добави министърът.

Той обясни, че в средата на терена има частен имот. Аз направих среща със собственика. Разбрахме се, че транслираме имота така, че да бъде в единия край и да освободим достатъчно огромен терен, за да можем да направим детската болница, добави Иван Шишков.

Избран е терен за изграждането на Национална детска болница

В единия край на терена има и общински имот – зелена площ, каза той.

По думите му кметът на столичния квартал „Овча купел“ е внесъл предложение в Столичния общински съвет (СОС) имотът да бъде дарен на държавата.

В рамките на около два месеца да можем да приключим процедурата с изменение на подробния устройствен план и да стигнем до виза, посочи Шишков. По думите му Министерството на здравеопазването трябва да направи „хубаво задание за проектиране“. На нас до този момент много ни липсва заданието – държавата буквално не знае какво да си поръча, след това имаме лоши проекти, а след това имаме лошо строителство, добави още регионалният министър.

Специализиран съвет ще следи какви лекарства липсват в аптеките

Относно пренареждането на жълтите павета в центъра на София, Иван Шишков коментира, че вината би трябвало да носи възложителят на ремонта – Столичната община.

Проблемът е във възложителя, който следва да координира и да организира, посочи той.

Шишков каза, че проектът за ремонт се изпълнява по европейска програма.

Една и съща фирма правила жълтите павета и магистрала „Тракия“

При положение, че срокът за изпълнение е март 2023 г., при положение, че Столичната община има възможност да поиска удължаване на срока, Министерството на регионалното развитие ще откликне при искане на Столична община да удължим срока, заяви Шишков.

„Когато се извършва определено строителство, Столичната община има право да поиска част от това изпълнено строителство да бъде платено. Имайте предвид, че Столична община към този момент не си е поискала парите за ремонта включително на „Граф Игнатиев“. Готови сме, на разположение сме, тъй като това става след проверки. Европейските пари Столичната община може да ги получи след проверка. Готови сме да направим проверка“, коментира още регионалният министър.

Шишков: Трябва основен ремонт на АМ „Тракия“ между Ямбол и Стара Загора

По отношение на строителството на магистрали, Иван Шишков заяви, че има участъци, които са „строителна илюзия“, но за тях са давани пари. Раздавани са едни пари, без да е ясно кога ще бъде построена магистралата, кога ще бъде проектирана, посочи той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм