Електронната система за проследяване на недостига на лекарства е несъвършена, заради което от другата седмица всеки месец у нас ще започне да заседава специализиран съвет, обединяващ всички заинтересовани структури, който ще наблюдава не само какви лекарства липсват в аптеките, а и кои застрашаващо намаляват.

Това е решението за справяне с проблема с лекарствата, което здравните власти са взели, обяви на първото заседание на парламентарната здравна комисия ресорният министър Асен Меджидиев.

Избран е терен за изграждането на Национална детска болница

Той оповести, че след проверки, извършени от министерството, се стигнало до парадокса лекарства да има в складовете, но те да не се зареждат в аптеките.

Грешка е според министъра е и възможността да се забрани реекспортът на дадено лекарство едва когато количествата от него паднат на 65 процента. Според Меджидиев този процент трябва да бъде много по-висок.

В понеделник служебният здравен министър увери, че наличността на липсващите лекарства в аптечната мрежа ще започне да се възстановява още следващата седмица.

От следващата седмица: Заработва системата за свързаност на Спешна помощ и болниците

По думите му от наблюдавани 340 медикамента за наличност в аптечната мрежа, в момента има само 60, което се дължи на изменена от кабинета „Петков“ формула и начин за включване в листата. Затова от здравното министерство са започнали проверки.

„Наблюдаваме проблеми в системата за електронно проследяване на наличността на медикаментите (СЕСПА)“, посочи той. 

„Както видяхте, преди около 20 дни направихме корекция в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Тези промени се оказват наистина основателни“, допълни още министърът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм