Избран е теренът за изграждане на Национална детска болница. Това съобщиха здравният министър Асен Меджидиев и регионалният Иван Шишков  на брифинг в Министерския съвет преди началото на правителственото заседание. Детската болница ще бъде в  район „Овча купел“, квартал „Горна Баня " до ортопедичната болница и ще е разположена на терен с площ 40 декара.

До нея ще има хотел за родителите, рехабилитационен център и всичко друго, според потребностите, които са заложени, увериха двамата министри.

Сякаш е игра с конструктор: Къде и как ще вместим детската болница в Бургас?

Теренът е избран от 5-те предложени заради подходящия климат и добрата локация, тъй като до там се стига и с метрото. Проблемът с този терен е бил, че в него е имало частен имот, поясни регионалният министър Иван Шишков, но е договорено със собствениците той да бъде преместен.

„Този терен първо беше отреден в подробния устройствен план за болничен комплекс. Проблемът в него съществуваше, че в средата буквално на регулирания поземлен имот има един частен имот“, съобщи той. Регионалният министър допълни, че помощ е оказал и кметът на „Овча купел“, който е успял да намери собствениците.

МЗ прати на прокуратурата проверката за детската болница

След днешното решение ще бъде направена процедура въз основа на чл. 15 от Закона за устройствения план, така че частният имот да отиде в единия край на терена, за да може той да бъде освободен, да има чиста собственост и да може да бъде изградена детската болница.

„Ние придобиваме всичко необходимо като терен“, заяви Шишков. Болницата ще разполага с всичко необходимо по думите му, а теренът, на който ще бъде изградена, ще бъде обявен за национален обект.

Как ще се развие детското здравеопазване?

"Предстои подписване на предварителен договор по чл. 15 и ще бъде изменен подробния устройснвен план", каза още Шишков и добави, че в рамките на месец или два следва да бъде одобрен.

Шишков припомни, че предишният план за проектирането и изграждането на детска болница не е отговарял на Общия устройствен план и на Подробния устройствен план. Той е категоричен, че държавата е загубила 3 години. В рамките на месец или два измененията в Подробния устройствен план следва да бъдат одобрени.

Писмо на майка, загубила детето си и призив за истинска детска болница

Меджидиев допълни, че през това време екип на МЗ ще посети подобни болници в Европа, за да проучи опита на други държави и изрази надежда, че до 5-6 месеца проектът да бъде готов. Запитан каква ще е цената на проекта, той отговори, че на този етап тя не може да бъде определена.

„Искаме да бъде на изключително високо ниво детската болница, изключително модерна европейска структура“, заяви той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм