Предложението частник да строи болница, която да изпълнява функциите на Национална многопрофилна детска болница, е заплаха. Ако държавата прехвърли отговорността за изграждането на тази болница на друг субект, това може да доведе до катастрофа в сферата на детското здравеопазване.

Шофьор откара в болница блъсната от него пешеходка

Около тези тези се обединиха днес лекари и представители на гражданския сектор, ангажирани с каузата за построяване на първата многопрофилна детска болница в България.

Журналист по Дарик: Най-проблемните лекарства, които не достигат, се изнасят

Те припомниха, че детската смъртност у нас е над два пъти по-голяма от средната в Европа, а страната ни продължава да е единствената в Европейския съюз, която няма национална детска болница. 

Нямаме достатъчно кадри, нямаме финансиране, липсва цялост на педиатричната грижа, липсват и най-вече детски медицински сестри. Всички те е невъзможно да бъдат изградени за кратък период“, заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

Изграждането на голяма частна детска болница ще изтегли кадри на пазарен принцип, което ще доведе до непълни екипи в държавните детски клиники“, добави д-р Благомир Здравков, директор на педиатрията „Проф. Иван Митев”.

Идеалният вариант би бил частна структура да построи тази болница и да я подари на държавата“, смятат още лекарите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм