"Капачки за бъдеще" реализира поредната си успешна инициатива, като дари линейка за СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“, предаде БГНЕС.

Тази линейка отива за специализираната детска болница, по-позната сред хората като Педиатрията в София. Линейката ще превозва бебета и по-големи деца на територията на цялата страна всеки ден. Това заяви в интервю пред БГНЕС създателят на „Капачки за бъдеще” Лазар Радков.

„Капачки за бъдеще“  дари третата неонатална линейка на Университетска болница „Канев“

Радков обясни, че те поддържат контакти с доста болници в цялата страна. "Вече с доста лекари сме изградили комуникация през годините. Нуждите в българското здравеопазване не са една или две, те не са от вчера, и ние се стараем да помагаме там където е нужно, където можем и където това, което ще дарим, ще бъде използвано много и интензивно", отбеляза той.

По думите му това е четвъртата линейка, която даряват, и е малко по-различна от другите, "защото в болниците имат много апаратура, просто нямат подходящо транспортно превозно средство, в което да бъде инсталирана тази апаратура. Ние го осигурихме, успяхме да го осигурим с помощта на всички хора, които подкрепят кампанията “Капачки за бъдеще” като един коледен подарък.", обясни той.

Събират в Сливен “Капачки за бъдеще” - кампания за трета детска линейка

Радков отбеляза, че нужният брой капачки за закупване на една линейка е различен, защото има редица фактори, като например дали линейката е нова, дали е втора ръка, дали е с оборудване или е без оборудване. "При тези линейки, които ги правим буквално от нищото, говорим за между 200-400 тона капачки. Тук говорим за много по-малко, защото това е автомобил, който е използван, но е в доста добро състояние и апаратурата ще бъде доставена и инсталирана от самата болница", уточни той.

Създателят на "Капачки за бъдеще" каза, че получават доста положителни отзиви. "Много хора се радват, че има доброволчество, но хората си задават логичния въпрос "къде е държавата, къде отиват нашите данъци, как се използват", защо трябва с капачки да купуваме линейки. Това наистина са резонни въпроси, радвам се, че хората ги задават, защото всяко едно развито гражданско общество трябва да си задава такива въпроси. Ние не сме хората, които да отговорим на тези въпроси, ние сме хора, които сме активни граждани, организираме други хора, успяваме да съберем средства по малко нестандартен начин. Ние сме намерили начин да помагаме, всеки трябва да помага там, където е силен", категоричен е той.

Трето бебенце в рамките на месец спасено с неонаталната линейка на „Капачки за бъдеще“

Радков обясни, че имат планове да дарят още една линейка догодина. "Заради инфлация, война и прочие, цените се вдигнаха доста. Сега правим сметки дали ще успеем да осигурим средствата, защото с може би 30% нещата са нагоре. Хубаво е, че успяваме да покажем на хората, че когато ние положим усилия можем да постигнем много. Хората не могат да допуснат колко много може да постигнем като гражданско общество и като доброволни и мислят, че всичко може държавата. Държавата определено има своите дългове и задължения към нас и има какво да се иска там, но ние като доброволци можем да направим много. ", каза още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм