По последни данни на здравното министерство седем от всички 28 области у нас са в грипна епидемия. Това са Стара Загора, Габрово, София-област, Добрич, Пазарджик, Пловдив и Ловеч.

"Въпреки по-топлите температури, грипът започна по-рано. Още в самото начало на пандемията предвижданията бяха, че след времето, което ще прекараме в много сериозна изолация, е възможно да има такъв бум. Има и риновируси, които не бяха така повлияни от мерките срещу Ковид. Но дори и при тях има повишаване на случаите", коментира пред bTV проф. Радостина Александрова.

Пикът на грипната вълна предстои, възможно е удължаване на междусрочната ваканция

"Взаимоотношенията между вирусите са дълга тема. Те могат както да си пречат, така и да си помагат. Помагат си, когато потискат заедно по-добре имунната система на гостоприемника. Всеки вирус има свои стратегии и заедно биха се справили по-добре. Биха могли обаче и да се конкурират за ресурси в клетката. Неспицифичният имунитет, който единият вирус създава, може да действа на другия", обясни тя.

"Все още нямаме категорични данни за комбинацията между грип и Ковид - т.нар. флурона. Според последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който е от 16 декември миналата година, от всички хоспитализирани деца през 2021 и 2022 г. под 18 години с Ковид са имали и грип. 16% от смъртните случаи в същата възрастова група са били с такава двойна инфекция", посочи проф. Александрова.

Доц. Кунчев: Няма възрастова група, в която да няма случай на грип

Тя коментира, че актуализираните ваксини намаляват три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти риска от смърт.

"Обикновено пикът на грипната епидемия настъпва през февруари, тази година обаче събитията малко се изместиха", коментира още експертът.

В България е установен първи случай на нов вариант на Ковид - XBB.1.5, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО).

Доц. Кунчев: Родителите да не подценяват грипа

"Вероятно той е причината за нарасналите случаи в Китай, но не можем въобще да сравняваме никоя държава със ситуацията там. Повечето страни преминаха през поне три вълни на пандемията, а Китай едва сега е във втората. Знаем, че този вариант бяга по-добре от имунния отговор, но нямаме данни за тежестта на клиничната картина и скоростта на разпространение", посочи проф. Александрова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм