През годините в българската политика сме свикнали да наблюдаваме синдрома на “победителя”, който най-често се проявява след избори. В него всички се обявяват за победители, като успяват да изберат от купата с черешите винаги тези плодове, които най-лесно могат да бъдат смляни от техния електорат. Тези с най-високия резултат, въпреки по-ниските абсолютни стойности и благодарение на по-ниската избирателна активност, се обявяват за най-големи победители. Вторите, по традиция са мъчениците, които “въпреки откраднатите избори”, са съумели да преборят системата и да се позиционират като подгласник на победителите. И така чак до едва преминалите бариерата, които най-често възприемат конституционния принцип за представителство на целия народ съвсем буквално, и се обявяват за проводник на колективната гражданска мисъл чрез трибунните си изяви. Истината обаче е, че всички, с малки изключения, почти винаги търпят щети спрямо предходни резултати. 

“Гешев е радост”. Защо главният прокурор взе награда в чест на непримиримия към мафията Фалконе

С връчването на третия мандат на БСП ставаме свидетели на един интересен обратен процес, при който в по-голямата си част всички играят ролята на жертва, потърпевш “искал, но не успял” преди поредните избори. Партията на Борисов много искаше да направи правителство, но не събра подкрепа в първия мандат. Същото се отнася и за "Продължаваме промяната". "Демократична България" искаха мандата, но скандалът с NEXO повлия на решението на президента. БСП ще потърсят консенсус, но никой няма да ги послуша. Румен Радев много искаше да прекъсне цикъла от служебни правителства, но отново ще му се наложи да назначава кабинет. Обобщено, в по-голямата си част всички са губещи и жертви. И тъй като работим с обратна хипотеза обаче, трябва да погледнем какво получават основните политически играчи от избора на Радев да даде мандата точно на БСП.

Кого обслужват и на кого вредят изборните правила в България

ГЕРБ

Въпреки категоричните заявки, че ще подкрепят правителство с мандат на "Демократична България", позицията на поддържащ партньор в правителството на обединение, чиято политическа реторика е изградена върху реформа и ревизия на целия период от управление на ГЕРБ, със сигурност не е най-желаната конфигурация. Силната игра на консенсусна партия, както за вътрешна така и за международна употреба, реализира печалби, докато не се стигне до момента, в който наистина трябва да бъдат направени тези консенсуси. Затова декларативната подкрепа за евроатлантическо правителство е много по-голям плюс, отколкото ако се влезе в реална форма на управление.

В допълнение новият Избирателен кодекс предполага връщането на стари и обиграни техники, чиято капитализация би довела до по-добри изборни резултати при предсрочни парламентарни избори.

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

"Продължаваме промяната"

Сложната политическа и икономическа обстановка, в която се намираме не само във вътрешен план, а и в глобален, позитивно наказва всяка управляваща партия по един или друг начин. Това ясно се видя с резултата на ПП от последните избори, който носи тежестта на половингодишното управление на партията. Влизането в следващ мандат на управление би стопило още от подкрепата, особено ако правителството се крепи на неясната подкрепа на плаващите мнозинства по теми.

Убийственото противопоставяне между втората и първата политическа сила поставя опозицията в по-благоприятна позиция, когато перспективата е за къс и труден мандат. Затова и евентуалната реализация на подобен мандат би донесъл електорален удар за партията, който едва ли би бил по вкуса на който и да е политически субект. Нови избори със сигурност са по-добър вариант.

Процедури, хватки и времеви рамки: Какво следва след отхвърлянето на проектокабинет “Габровски”

"Демократична България"

Без значение какво твърдят лидерите на обединението, работа по ключови теми с ГЕРБ ще бъде електорален удар върху тях. Възходът на ДБ от протестите през 2020 г. до немалка степен се дължи на анти ГЕРБ реториката, което ако не върху ядрото, то сред периферията ще бъде оценено като форма на предателство. Турбулентната политическа обстановка също е фактор, който ще допринесе за дефицит на доверие при излизане от подобен вид управление. Компромисът от предишното правителство, в което на обединението се наложи да си партнира с БСП, и негласната подкрепа за Румен Радев на президентските избори, започват да тежат и управление с подкрепата на ГЕРБ в подобна среда не изглежда като печеливш хов.

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

БСП 

От БСП никой не очаква да успее да състави правителство, но привидната подкрепа и доверие от страна на Румен Радев е ключово за оцеляването на партията. Търканията между служебното правителство и партията на Нинова достигнаха през последния месец своя пик, а индивидуалната игра на президента става все по-осезаема. Фактическата му позиция на мажоритарно най-подкрепяната политическа фигура в страната е ключова за запазване на поне част от електората на БСП. Този мандат за Нинова е това, с което те могат да върнат част от легитимността си сред левия вот и на предстоящите избори да спрат низходящия тренд, по който са поели през последните две години.

“Загуба на легитимност на властта”: Каква беше турбулентната вътрешна политика през 2022?

"Български възход"

Партията на Стефан Янев е с най-ниска електорална тежест в парламента и въпреки това се спрягаше за евентуален носител на политическата отговорност по съставяне на широко подкрепян кабинет. Самият Янев нееднократно заяви, че е готов да поеме тази отговорност, но реалната работа, която можеше да свърши при настоящата конфигурация не надхвърля перспективата за краткосрочно управление, в което останалите партии да си поемат дъх и да натрупат електорален дивидент. Отделно пред "Български възход" все още има възможност за растеж, ако на следващите избори бъдат ясно подкрепени от Радев, което е по-перспективният сценарий за тях, вместо да влязат ситуация на сложно управление. Мандатът в ръцете на БСП за тях е добра опция да проверят напредъка си на предсрочни избори.

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

ДПС и "Възраждане"

Твърдото електорално ядро на ДПС никога не е предполагало толкова сложна политическа игра със залог върху подкрепата им. Имунитетът им в това отношение обезсмисля последващ анализ, свързан с тях.

Партията на Костадинов на свой ред се оказва двойно печелившата партия, която не само на заден план получава дивидент от обстоятелствата, но и ясно може да го заяви. Невъзможността на деклариралите се за евроатлантически партии да сформират правителство е удобна отправна точка открито да бъде обявено от тях, че са нужни нови избори, при това двойни, заедно с референдума, за който активно събират подписи. Нов двоен вот за "Възраждане" означава по-голям шанс да се преминат минималните прагове за задължителност на референдума, а кампанията, която ще водят, има съществен потенциал да доведе и нови гласоподаватели.

“Безразличието винаги е приятел на врага”. 6 значими речи за правата на човека (видео)

Президентът

Умората да се сформират служебни правителства едва ли може да бъде приета като сериозен аргумент. Особено в хипотеза, че евентуално правителство с мандат на ДБ и подкрепа на ГЕРБ ще отдалечи президента от властовите ресурси, с които той свикна през последните години. Принципно заявената геополитическа ориентация на подобен вид управление се отдалечава от политиката на поведение, която Румен Радев и приближените му демонстрират и упражняват, което също е минус. Мандат, даден на БСП, блокира подобен вид перспективи, удължава концентрацията на власт и прави реверанс към левия електорат, който след задълбочаването на геополитическия кливидж, остава единственият сигурен източник на подкрепа за президента.

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

Обратната хипотеза на победителя, който се оказва значително губещ, се реализира успешно пред очите ни днес. Публичният образ на големия губещ, но опитал се да бъде отговорен, обслужва положително бъдещата предизборна кампания на политическите субекти. В края на този парламент всички, с малки изключения, се обявяват за загубили, но точно както при победите им след избори, под повърхността всъщност стои обратното на заявената теза. Тази парламентарна конфигурация, в този комплексен исторически момент, не даваше перспектива на никоя от политическите сили да излезе от евентуален мандат, който едва ли щеше да продължи повече от половин година, с повишена подкрепа. Отнемането на лостовете на властта от ръцете на президента, в полза на прозападно правителство, също не изглежда като най-добрия ход, който Румен Радев може да си самоинициира. В крайна сметка крахът на този парламент е победа за всички, независимо какво те обявяват, с изключение на един много важен играч - обществото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм