Главният прокурор получи Голямата национална награда за магистрати за 2022 г. - „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Така започва новината, че обвинител номер едно Иван Гешев е получил за трети път награда, която е в памет на Джовани Фалконе.

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

За да видим иронията в тази награда е редно първо да разберем кой всъщност е Джовани Фалконе и защо има награди на негово име?

Гешев получава наградата в чест на Джовани Фалконе. Снимка: БГНЕС

Фалконе е магистратът, чието убийство преди 30 години пробужда Италия и задвижва процеси в държавата по връщане на законността и разхлабване на хватката, която мафията е приложила върху целия държавен апарат. Срещу магистрата се извършва покушение поради непримиримостта му да се бори с организираната престъпност и делата, които той води срещу италианската мафия. Той се превръща в символ на борбата за законност и съдебна справедливост не само в Италия, но и в целия развит свят. 

Кого обслужват и на кого вредят изборните правила в България

Противоречивата фигура на Гешев, зад която стои единствено легитимността на установените механизми за неговото назначаване, получи награда, която се връчва в чест на Фалконе. Нека си припомним, че по време на антикорупционните протести през 2020 г., част от изискванията бяха сваляне на Иван Гешев и правосъдна реформа, която да премахне фактическия статут на китайски император (над когото е само Бог), който главният прокурор притежава.  Две години по-късно главният прокурор получава награда, която символизира борбата с организираната престъпност и благодари с думите "Искам да благодаря за високата чест и наградата. Възприемам я като награда за всички прокурори и следователи, с които работим тези 3 години, откакто аз съм главен прокурор. Въпреки безпрецедентния политическия натиск, те продължиха да работят и да има резултати – 95% осъдителни присъди на годишна база. Това е резултат, уникален в европейски мащаб.”

Големият въпрос, който възниква, когато поставим Фалконе до Гешев, е кой с какво се бори? Фалконе бива убит след успехите си по знакови дела. Той е разпитвал фигури като Томазо Бушета и се е изправил срещу Тото Риина. Носителят на наградата с негово име се снима с Митко с чорапите от Пловдив, а шумните дела в държавата като Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков стоят на трупчета с години. Единият се бори с Коза Ностра, а другият твърди, че е достигнал 95% осъдителни присъди, без обаче в тях да влизат знакови дела срещу организираната престъпност. Единият успява с действията си да задвижи реформи не само в държавния апарат, а и в социалната тъкан на обществото и разбирането му за справедливост. На другия държавата бива върната за пореден път от прага на Шенгенското пространство и не приемат предложенията му за делегати в Европейската прокуратура. Фалконе се превръща в символ и се кръщават награди на негово име, а "Гешев е радост" върху плакати на протестиращи, които не знаят какво прави главният прокурор в държавата.

Главният секретар на МВР подава оставка

Живеем в държавата, в която бившият премиер, който от 2 години е в политическа изолация, се обявява за Лионел Меси на политиката, а главният прокурор се награждава с титла, която символизира всичко, което той не е. Иронията тук е ясна, но отговорите на въпроса как се стигна дотук са прекалено тежки, за да бъдат преглътнати с насмешка. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм