В понеделник номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски, получи проучвателният мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство. Мандатът бе приет с обещание, че в условия на политическа криза, мигрантски натиск и икономически сътресения, ще положи всички възможни усилия, за да предложи кабинет, който да се основава на експертност. Така ГЕРБ дадоха поредната заявка за неизчерпаем ресурс от професори и експерти, които стоят зад тях, а самият кандидат-премиер постави името си като залог, че от партията ще направят всичко по силите им, за да изведат държавата от политическата криза по време на исторически момент на глобална нестабилност.

ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за министър-председател

На пръв поглед ГЕРБ демонстрират държавническо поведение, силна база от кадри и готовност за управление. Разбира се, в играта на политика първият поглед е много важен, особено когато политическата култура в страната е формирала навик в населението да няма втори поглед и да не задълбава в долните слоеве на политическото. За да не бъдем обаче безпочвено обвиняващи, фокусът на този анализ няма да бъде върху самата фигура на евентуалния бъдещ министър-председател на страната. Името и титлата ще бъдат намесени дотолкова, колкото самият преглед на събитията изисква да тълкуваме закономерности и хладнокръвно пресметнати партийни интереси от страна на водещата политическа сила в страната.

Няколко са направленията, в които може да се разгърне анализът на политическото поведение на ГЕРБ, но те всичките ще стъпят върху една единствена предпоставка – партията на Борисов играе играта като маратон, а не спринт. Това се налага предвид факта, че силните позиции на партията през предходното десетилетие изградиха няколко основни оръжия в арсенала на политическата формация – силни структури, силно изразени инстинкти за оцеляване, силна база от кадри (политически), силна база от кадри (експерти) и силна база от кадри (не политически лица).

Борисов: Меси, това съм аз!

Силните структури и силно развитите инстинкти за политика са това, което предоставя за политическата сила фундамента на партийната стабилност. Едва ли има друга партия в момента, освен ДПС, която да реализира вътрешната си динамика еднакво добре както в опозиция, така и в управление. По-интересно обаче е това, което условно разделихме на три типа база от кадри. 

База от кадри (политически)

Изграждането на солидна база от кадри, които да бъдат наложени в общественото пространство, е дългосрочна игра. ГЕРБ имаха достатъчно време да изградят такава, а където се създадоха възможности, бяха усвоени и усъвършенствани готови такива. Така наречените „остриета“, които редовно посещават сутрешните блокове, говорят от трибуната и водят листи, са ценен политически ресурс, който представлява публичният гръбнак на партията. Започвайки от собствената школа с политически фигури като Десислава Атанасова и Томислав Дончев и преминем към „усвоените“ кадри като Тома Биков и Даниел Митов и стигнем до правещите всичко, за да се превърнат в подобен кадър (Дани Каназирева, която не успя да се наложи) – това са добре школувани кадри, които се явяват най-ценния ресурс на партията.

Борисов за Габровски: Търсихме авторитет, който като седне, да излекува поне 10-15 000 души

База от кадри (експерти)

Едва ли можем да си представим, че партията няма добре подготвени кадри, които да стоят „зад камера“ и да шепнат на политическите лица в ухо какво да говорят. Разбира се, експертният капацитет не се изчерпва само с разговори в ухото по време на живо включване, но хора като Севделина Арнаудова са друг ценен ресурс, който партията успя да си отгледа и да впрегне експертния им капацитет за работа в дългосрочна перспектива.

База от кадри (не политически лица)

Най-абстрактната група, която е формирана извън партийното тяло, но се явява изключително ценен ресурс, който от политическата сила изгради през дългите години на управление. От административни длъжностни лица, през корпоративни фигури и стигнем до научните среди, това са хора, на които доброволно, или не толкова, през годините им се е налагало да си сътрудничат с партията, за да получат своята реализация в системата. Подобна вид група не е изконно изобретение на ГЕРБ. Така функционира политиката и създаването на по-широки кръгове от свързани с партията лица е по-скоро норма, отколкото изключение. Въпреки това високите нива на клиентелизъм в българската политическа реалност сякаш намериха своята най-добра реализация през десетилетието на управление на ГЕРБ. От партията изключително умело успявяват да капитализират подобен вид инвестиции и да допълват редиците си от първата база от кадри или пък да жертват в името на партията такива от третата.

Петков: В този момент няма как да съставим правителство на малцинството

Как ГЕРБ използва ресурсите си?
Вече бе споменато, че ГЕРБ функционира еднакво добре от позицията на по-слабия и на по-силния. В понеделник партията извади поредната силна кандидатура, която в условия на политически сътресения изглежда като най-добрия ход на пръв поглед. Вече казахме, че първият поглед или слой на повърхността често е достатъчен в българската политическа реалност, но е хубаво да задълбаем малко повече, за да си дадем оценка на това, което вече бе наречено политическата шахматна игра. За целта ще разгледаме политическата обстановка и в следващите два слоя, за да си дадем сметка защо ГЕРБ играят по този начин на повърхността.

Първи слой:

Теоретично ГЕРБ изкарват на политическата сцена силна фигура, която се ползва с авторитет поради професионалното си развитие и академична титла. Компромисен вариант, с който да демонстрират готовност за реализация на мандат, който "да отговаря на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност". Нека не забравяме, че говорим за този първи слой на събитията, който не надскача повърхностната заинтересованост към информационните потоци, които доста често благодарение на алгоритмите на социалните мрежи са създали специфични електорални балони, задоволяващи политическите потребности на партиите.

Борисов: ГЕРБ ще приеме вето на Изборния кодекс, ако президентът Радев го наложи

Втори слой:

Под повърхността обаче ситуацията изглежда по-различна. През последните две години ГЕРБ се намират в среда, която драстично се различава от тази, когато доминираха политическата сцена. Протестите от 2020 г. задвижиха процеси по сформиране и консолидация на парламентарно представени политически движения, търсещи ревизия на предходното десетилетие, в което ГЕРБ управляваха. Втори мандат президентската институция не е под контрол на Борисов, а глобалните процеси изискват твърда геополитическа идентификация – нещо с което ГЕРБ умело жунглираха допреди войната в Украйна. В допълнение, задъхващата се глобална икономика, подпомогната от пандемията, активизацията на миграционните потоци и все по-поляризираното по цивилизационните въпроси общество, са част от среда, в която ГЕРБ не са готови да управляват. Не и преди категорична изборна победа или момент, в който средата ще бъде по-благоприятна за тях.

На този етап партията нито може да извлече дивидент от това да бъде управляваща партия, нито може да отслаби категорично противниците си. Влизането в управление при толкова сложна ситуация за тях би означавало да започнат прекомерно да изразходват натрупаните ресурси, които досега им позволяваха да оцелеят. Предложения като проф. Атанас Герджиков и проф. Николай Габровски са карти, които в едно по-спокойно време биха представлявали силни кандидатури, които да обслужат нещо повече от първия слой. За ГЕРБ обаче към момента ситуацията налага да бъдат жертвани кадри, които са обречени на провал, за да задоволят първичните електорални нужди на партията, но да се запазят далеч от управление, което няма да им донесе никакъв дивидент.

Василев: И за слепите стана ясно, че има синхронизиран дует между Борисов и Радев

Трети слой:

Третият слой в политическата игра, която наблюдаваме в момента, е борбата на ГЕРБ да възвърне позициите си категорично. Партията няма нужда от управление сега, но в никакъв случай те не са капитулирали. Политическите маневри в първите два слоя налагат подходи за, първо - представяне като консенсусна партия, второ - избягване на щетите, които може да им донесе едно евентуално управление в момента. В третия слой на политическата реалност се прави стъпка към подготовка за връщане на ГЕРБ като доминант в системата. 

Въпреки положителните резултати за партията от последните избори ГЕРБ лидираше процесите по изменения в Изборния кодекс на страната, при това едва месец след изборите. В този контекст трудно може да бъде подминат и начинът на водене на политическия дебат в страната, при който бяха забравени старите смъртни врагове като БСП и фокусът бе изместен към втората по големина партия. До голяма степен днешната конфигурация в Народното събрание е и продукт на начина на разпад на предходното правителство, в който ГЕРБ взеха активно участие. Всички тези политически маневри в този слой са добре пресметнати, за да се капитализират печалбите от тях в средносрочни срокове. 

Йотова за проф. Габровски: Той е блестящ лекар, изненадана съм от номинацията на ГЕРБ

Така, ако погледнем структурата на политическото поведение на партията, ще видим, че вървейки от най-дълбокия слой, който цели тотално връщане на държавата под техен контрол, ще преминем през по-плиткия втори (нежелание да се управлява сега, породено от неизгодния исторически контекст) и ще стигнем до този най-повърхностен слой, в който виждаме поредната “силна кандидатура на ГЕРБ”. Доброто боравене с натрупаните ресурси трябва да бъде признато на партията и умелите ходове, които се извършват на повърхността, са продукт както на експертния капацитет за водене на предизборна кампания, така и на онези “осриета”, чиято цел е да подхранят делюзията в обществото за безалтернативност и добронамереност на партията. За пореден път ГЕРБ бъркат в третата база от кадри, която започва да изглежда бездънна, за да обслужат тясно пресметнатия си партиен интерес, който е насочен към пълното връщане на позициите от преди 2020 година и овладяване на държавата отново. Очевидно от ГЕРБ играят политическата игра на повече от едно поле, а това прави едно тяхно евентуално завръщане като управляваща партия повече от възможно. Това е червена лампа, с която би следвало да се съобразят както основните противници на партията в Народното събрание, така и онези, които в момента си сътрудничат с ГЕРБ, за да минимизират щетите от електоралните си провали на последните избори. Във всеки случай обаче трябва да се има предвид, че ГЕРБ все още не са партия със затихващи функции и многопластовата игра го доказва.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм