"По решение на нашата парламентарна група номинираме за министър-председател проф. Николай Габровски". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Президентът Румен Радев очаква в 7-дневен срок да бъде предложен състав на кабинет, който "да отговаря на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност".  

Радев ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ

Проф. Габровски заяви, че за него е дълг и чест да положи всички възможни усилия България да има работещо правителство. Той отбеляза, че в условия на политическа криза, мигрантски натиск и икономически сътресения, ще положи всички възможни усилия, за да предложи кабинет, който да се основава на експертност. Целта ще бъде България да бъде изведена успешно от този труден исторически момент.

„Меси или Бойко е по-богатият футболист“ и още от Фейсбук

Проф. Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“. През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Два месеца след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, държавният глава връчи първия мандат за формиране на кабинет на най-голямата по численост парламентарна група – тази на „ГЕРБ-СДС“. 

Борисов: Меси, това съм аз!

Миналата седмица Томислав Дончев коментира в парламента, че със сигурност от ГЕРБ ще направят опит да съставят самостоятелно правителство на малцинството. Името на кандидатурата им за министър-председател обаче остана в тайна. Състава на кабинета ще научим най-късно на 12 декември, когато изтича едноседмичният срок за връщането на мандата.

Вчера от Враца лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вариантите за министър-председател са два – той или неутрален кандидат. Според него обаче, за да излезе страната ни от кризата, именно той трябва да застане начело на редовен кабинет, защото, по-думите му, няма по-добър за премиер.

Вариантите за премиер на ГЕРБ - Борисов или неутрален кандидат

Ако все пак ГЕРБ не успее да състави правителство, процедурата продължава с връчването на мандат на вторите по численост – „Продължаваме промяната“. Ако и те не се справят, Радев ще връчи трети последен мандат, но този път партията ще е по негов избор. Президентът обаче вече каза, че това със сигурност ще се случи след Нова година, за да не се стигне до избори през януари или февруари, а през март. При този сценарий Радев ще трябва да разпусне 48-ото Народно събрание, да обяви нова дата за избори, а страната ни да продължи да се управлява от служебен кабинет.

Кой е проф. Николай Габровски? 

Той завършва медицина в Медицинската Академия - гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 година и оглавява Клиниката през 2011 година.

Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Снимки: БГНЕС

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм