Държавният глава Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Парламентарната група е първата по численост в 48-ото Народно събрание и нейни представители ще бъдат приети на „Дондуков“ 2 в 10.00 часа.

Петков: Огромната причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов може да управлява

Два месеца след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, държавният глава ще връчи първия мандат за формиране на кабинет на най-голямата по численост парламентарна група – тази на „ГЕРБ-СДС“. В 10.00 часа ще разберем и коя е номинацията на партията на Бойко Борисов за министър-председател, тъй като президентът Румен Радев трябва да връчи папката именно на кандидат-премиера.

Бойко Борисов във Враца: Всички говорят да отидем на нови избори. Какви ще са резултатите - пак същият тупик

Миналата седмица Томислав Дончев коментира в парламента, че със сигурност от ГЕРБ ще направят опит да съставят самостоятелно правителство на малцинството. Името на кандидатурата им за министър-председател обаче остана в тайна. Състава на кабинета ще научим най-късно на 12 декември, когато изтича едноседмичният срок за връщането на мандата.

Вчера от Враца лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вариантите за министър-председател са два – той или неутрален кандидат. Според него обаче, за да излезе страната ни от кризата, именно той трябва да застане начело на редовен кабинет, защото, по-думите му, няма по-добър за премиер.

Вариантите за премиер на ГЕРБ - Борисов или неутрален кандидат

Ако все пак ГЕРБ не успее да състави правителство, процедурата продължава с връчването на мандат на вторите по численост – „Продължаваме промяната“. Ако и те не се справят, Радев ще връчи трети последен мандат, но този път партията ще е по негов избор. Президентът обаче вече каза, че това със сигурност ще се случи след Нова година, за да не се стигне до избори през януари или февруари, а през март. При този сценарий Радев ще трябва да разпусне 48-ото Народно събрание, да обяви нова дата за избори, а страната ни да продължи да се управлява от служебен кабинет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм