Бойко Борисов направи визита във Враца по време на Регионалната академия на Младежки ГЕРБ в града, посветена на борбата с фалшивите новини:

"Младежите от ГЕРБ са на тридневна регионална академия, финансирана от Фондация „Ханс Зайдел“. Когато другите партии си позволяват да говорят за ГЕРБ като мафиотска структура, не следва ли медиите да зададат въпроса как така фондации като „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ застават зад нас и финансират нашите мероприятия.

След Кирил Петков всеки може да стане премиер! Можещ и знаещ човек, който гарантирано ще извади България от кризите – това съм аз. Това го видях и в очите на европейски лидери. Другият вариант е неутрален премиер, който със споразумение, без значение в кой мандат, да се състави правителство. Но с подписан документ. Все още има вариант – на база основните точки на всяка от партиите да се състави техническо правителство.

Пред младежите от врачанската структура на ГЕРБ Борисов заяви, че има два сценария за съставяне на правителство.

Първият е той да стане министър-председател, като се ангажира да изведе страната от кризата, в която се намира, както и да подобри имиджа й пред Европа и света. „Доказал съм какво мога. Само в рамките на 20-30 дни и положението с Шенген може да се обърне, и да се даде надежда на европейците, че ние продължаваме да сме надеждният им партньор, който пази границата им от мигрантите“, каза Борисов.

План „Б“ пък включвал намирането на неутрален министър-председател, който да извърви пътя до другите партии в едно бъдещо правителство на малцинството и да формира кабинет.

Пред нас има два варианта. Няма вариант С, в който да върнем неизпълнен мандат. Заради младежите пред нас!

Нас ни приеха в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз, в същия ден започнаха протести. На някой не му хареса България, която е слаба и дезорганизирана, да е водеща. Сега нашето водещо място на Балканите е заето от Хърватия, Румъния и Гърция.

Преди две години миграцията по външната шенгенска граница беше нулева– тогава охраната на границата се водеше от най-добрите специалисти, а европейските лидери идваха, за да видят как се справяме. Последните години на политически назначения и чистки доведоха до резултата, който виждаме в момента.

Ние няма да подкрепим декларация за контрамерки срещу Холандия. Трябва по най-бързият начин да съставим правителство, да се справим с проблемите по границата и да вървим с Румъния. Това, което казва Марк Рюте, е така – границата наистина е разграден двор. Мислите ли, че премиерът Рюте не е чул какво говорят тук за него. Какво ще си каже – аз ли съм виновен, че вие не можете да съставите правителство 4 пъти, че оголихте границата.

Медиите всеки ден показват мигранти на талази. Това се случва точно преди приемането на България в Шенген. Ако не знаех колко зле са нещата, щях да си помисля, че това е конспирация и може би щях да обвиня Путин.

Преди години имаше идея бежанските центрове да бъдат по границата на Шенген, тогава така съм тропал по масата и отвоювахме те да са извън границите на Съюза. Затова от ЕС се съгласиха да плащат милиарди на турската държава, но тя да държи бежанският поток.

От Холандия и от Германия дойдоха, за да проверят защо в продължение на часове пред детето ѝ тук арестуваха ПР-а на една партия, защото ги дразни и е по-добър от тях…Това няма как да бъде правова държава. В Холандия такова нещо не са виждали. Свидетелят отива да арестува обвиняемият и се хвали с това – така Христо Иванов разбира правовата държава, затова са се залепили за ПП. Аз съм убеден, че вътрешно ДБ се бунтуват срещу всичко това, което се случва.

През последните две години виждаме отстъпление от всяка сфера. От парламента слушаме само заклинание – 3 седмици дебат за Изборния кодекс. Имаме ли нужда от 7 или 8 партии в парламента. Ще кажете – да, но така има два пъти по-голяма нестабилност.

Мен не ме интересува Изборният кодекс, но хората поискаха хартиена бюлетина, защото така е по-демократично – добре. Мен ме интересува изборният процес, какво се случва след това – някакъв нов тип система, която да даде стабилност на парламента. Всички говорят да отидем на нови избори… Какви ще са резултатите. Пак същият тупик.

Сега е момента да разсечем този възел. Няма значение кой ще вземе мандата като има разписан документ. Радев правилно казва, който не е доволен от служебното правителство - да си състави кабинет. Но те и тук се показаха, как искат да си назначават и ДАНС, НСО, всички служби, ако може и главен прокурор да си назначат и за всички да отговаря Кирил Петков.

Държавата стене, защото няма пари. За две години не успяха да вкарат Плана за възстановяване и устойчивост. Не успяха дори да отидат да вземат парите, докато всички други държави вече получават парите си.

За мен, а и за България най-важното е да се направи правителство, дори и за кратко, което да приеме необходимите закони и да успокои партньорите ни и пазарите. Без инат може да се състави правителство – с кратък мандат и приоритети. Повече от месец с „Реформаторския блок“ правихме правителство и то беше успешно.

Кирил Петков искал антикорупционно правителство на малцинството. Физиономията на Кирил и Асен и думата „антикорупционно“ са напълно несъвместими. Те нарушиха основни закони. По-точно искат корупционно правителство на малцинството.

Преди 16 години създадохме ГЕРБ, за да спасим България след Тройната коалиция. Сега като гледам „Промяната“, Тройната коалиция ми се струва златна.

Цялото видео вижте тук: https://www.facebook.com/100006542380422/videos/646992787109723/