След като Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Габровски за министър-председател, последващи гласувания за министерски съвет не бяха осъществени, тъй като процедурата се прекратява, поради липса на подкрепа на водещата фигура в него. Така само с едно гласуване беше отхвърлен проектокабинетът в неговата цялост и мандатът, който от партия ГЕРБ получиха в качеството им на първа политическа сила, се обявява за неуспешен.

Габровски: Продължавам с операционната

Нереализацията на първи мандат задвижва процедура по връчване на втори. Вторият мандат отново ще бъде връчен от президента Радев, като времевата рамка, в която трябва да се случи това, е категоризирана като “разумен срок”. Предвид сложната парламентарна конфигурация, при която трудно би се възпроизвело правителство, очакванията са мандатът да бъде забавен достатъчно, за да се изтеглят евентуалните предсрочни парламентарни избори максимално далеч от най-студените месеци. Такава е и заявката, която бе дадена по-рано от президентството, относно процедурните възможности, които са предоставени на президентската институция.

„Не искаме да имаме нищо общо с вас“: ПП и ГЕРБ се скараха на дебатите за кабинет

След провеждане на втори тур консултации при президента, той е длъжен да връчи проучвателния мандат на втората по численост парламентарна партия, което означава, че “Продължаваме промяната” ще получат правото да предложат свой министър-председател и кабинет. Приелият мандата кандидат ще разполага с една седмица да върне в президентството своя проект за кабинет. Следва указ на президента, с който мандатът ще бъде подложен на две гласувания, или едно при отрицателен вот при първото гласуване, в Народното събрание.

“Новото ляво е като старото, само че ново”. Божанков, Костадинов и Нинова дебатират в НС

В случай че мандатът бъде приет, то втората политическа сила ще реализира министерски съвет. Ако той обаче бъде неуспешен, процедурата отново се повтаря, но този път времевата рамка за връчване на мандат от “разумен срок” се фиксира на седем дни. Също така отпада ангажиментът за поредност на политическата сила по електорална тежест в Народното събрание и президента ще придобие правото да предостави мандат на партия по негов избор. 

Христо Иванов към Габровски: За съжаление, кандидатурата ви не върви с ясна диагноза и лечение

Заявка за получаване на третия мандат вече бе направена от най-малката по численост партия “Български възход”. Фактическото положение на Стефан Янев на бивш служебен министър, назначен от президента Румен Радев, дава най-големи предпоставки мандатът да бъде връчен именно на него. 

Стефан Янев: проф. Габровски - „да“, правителство - „не“

В случай че третият мандат също не бъде успешен, следва издаване на указ на президента, с който едновременно разпуска Народното събрание и назначава дата за предсрочни парламентарни избори. До провеждането на новите избори и задвижване на успешна процедура по връчване на мандат и реализация на министерски съвет, ще продължи да управлява служебно правителство назначено отново с указ на президента Румен Радев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм