Когато руснаците за първи път идват в училището, където Лариса преподава история в Югоизточна Украйна, те искат всички учебници по история и украински език. 

Директорът отказал да ги предаде.

Училището е затворено, но след това отново отваря врати на 1 септември, като до 80% от 700-те му ученици се обучават онлайн. Повече от половината от тях остават в окупирания Бердянск в Запорожка област, казва Лариса в интервю за Politico. През април тя е заминала за Одеска област.

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

"Някои от тях ходят на руско училище и си пишат домашните с нас", казва тя. "Правим всичко възможно, за да е инкогнито. Изтрихме всички електронни списъци, никога не пускаме снимки или скрийншотове и не пишем имена". 

Лариса не назова фамилията си, нито името на училището от съображения за сигурност. Половината от колегите ѝ все още са в окупираната територия и преподават онлайн, рискувайки затвор или нещо по-лошо от окупационните сили - двама от тях вече бяха задържани и по-късно освободени през септември.

"Те провеждат уроци при екстремни условия", казва Лариса. "Някои от тях бяха спасени, само защото някой е бил нащрек. Жена е преподавала урок, а съпругът ѝ е наблюдавал от прозореца, за да има време да скрие всичко, преди да дойдат".

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

През есента на 2021 г. по-голямата част от украинските училища започнаха присъствено учебната година, но след нахлуването на Русия отново се върнаха към дистанционото обучение. От бомбите до прекъсването на електрозахранването, от изселването до окупацията, милиони украински деца и младежи са изправени пред прекъсване на образованието, а преподавателите се борят да работят при отчайващи условия.

Според Министерството на образованието от началото на руската инвазия над 3000 учебни заведения в Украйна - 10% от общия брой - са били повредени или разрушени. Училищните сгради са изложени на риск от обстрел или нямат отопление след огромните щети в енергийната инфраструктура на страната, а прекъсванията на електрозахранването и прекъснатите интернет връзки възпрепятстват обучението от дома.

Междувременно хиляди ученици и учители, живеещи под окупация, са подложени на натиск да преминат към руско училище.

Антони Герасимов пред Дарик: По-консолидиран Запад през последните 30 години не сме виждали

Образованието, с неговия пропаганден потенциал да влияе на младите сърца и умове, се превърна във фронтова линия във войната.

Идеологическата битка

Крим, който е под руски контрол повече от осем години, е пример за това как руското образование в окупираните територии цели - с евентуален успех - да заличи украинската идентичност и да милитаризира децата.

В часовете по история там се твърди, че Украйна винаги е била част от Русия. Курсовете за армейски кадети и класовете, спонсорирани от правоприлагащите органи, започват за деца на шестгодишна възраст, казва Мария Сулянина от Кримската група за правата на човека.

"Виждаме, че тези деца, които са били малки, когато е започнала окупацията, след осем години са се превърнали в руснаци", казва тя.   

Междувременно Украйна постепенно се отдалечава от образователната си система, наследена от Съветския съюз. Руският език е оставен на заден план в обучението по чужди езици, руската литература е включена в обучението по световна литература, а в учебните курсове по история са включени събития като Гладомор (Голодомор) - глада, причинен от Съветския съюз през 30-те години на миналия век, който убива милиони украинци и който все още се отрича в Русия.

Зеленски: Украинските сили устояват на яростните атаки срещу Соледар

И все пак, въпреки руския подход на "моркова и тоягата" - от септември на родителите в наскоро окупираните територии се изплаща еднократна помощ от 10 000 рубли (145 евро), за да изпратят децата си в руско училище, плюс 4 000 на месец, докато останат там - много семейства се придържат към украинското образование за децата си, а учителите все още преподават на него.

Войната обаче прави украинското образование изключително нестабилно.

Когато Русия нахлува и окупира Купянск, град в източната част на Харковска област в Украйна, професионалното училище, в което преподава Виктория Шчербакова, е принудено да премине към руската система, а по-късно е разрушено и разграбено.

Сега нейната класна стая и кабинет е кухненската маса в малкия апартамент под наем, който тя споделя с двете си деца и възрастните си родители в Киев, след като тя и децата ѝ са избягали от руската окупация. Жилището е също така виртуална лекционна зала на дъщеря ѝ в Харковския университет и класна стая на сина ѝ в девети клас в дните, когато се чуват сирените за въздушно нападение и той не може да посещава училище.

ОССЕ: От началото на войната в Украйна трафикът на хора е нараснал значително

Тя преподава в професионалната гимназия по автотранспорт в Купянск и която предлага практическо обучение за механици и шофьори, както и курсове по транспортна логистика на около 300 ученици на възраст от 14 до 18 години. Въпреки че дава уроци онлайн, Шчербакова не знае дали някога ще може отново да преподава там лично.

"Ние не сме нито в Киев, нито в Харков, нито в Купянск", казва тя. "Не сме никъде."

Предният фронт на образованието

Към октомври около 1 300 училища се намират на украинските територии, окупирани от Русия. Учителите биват притискани да сътрудничат и са били задържани, заплашвани и малтретирани, ако откажат. Персоналът на училищата е бил изпращан в Русия или в окупирания Крим за преквалификация в руската образователна система или им е било казвано, че ще бъдат заменени с учители от Русия, ако откажат да работят.

В Купянск, след като тогавашният кмет се предаде на руснаците на 27 февруари, учебните заведения останаха отворени. Въпреки това много родители не пускат децата си на училище - включително и Шчербакова, чийто 14-годишен син остава вкъщи, въпреки че самата тя продължава да работи в гимназията.

Политолози пред Дарик: Войната в Украйна осветли тежки зависимости в политиката

Освен че издигнали руското знаме отвън, окупаторите ги оставили на мира - до юни. Но към края на срока стана ясно, че учителите ще бъде принудени да вземат решение: да напуснат или да започнат следващата учебна година по руската система.

"А ако не работиш за тях, не беше ясно какви ще са последствията", казва Шчербакова. "Ако открито кажеш, че не ги подкрепяш, щеше да се окажеш в техните затвори или килии".

Една директорка на училище в Купянск, която отказала да отвори училището си след окупацията, прекарала почти месец в ареста на полицейския участък.

От близо 50 преподаватели и административни служители в професионалната гимназия само седем са отказали да работят с руските окупационни власти, според Шчербакова.

"Срам ме е от моето училище", казва тя.     

Руската инвазия в Украйна е предизвикала най-голямата бежанска вълна от Втората световна война насам

Подтикнати от очевидния ултиматум, Шчербакова и децата ѝ успяват да напуснат Купянск и да се отправят към свободната украинска територия в началото на юни. Гимназията е преместена да функционира виртуално в контролираната от Украйна територия, а ролята на Шчербакова е променена на изпълняващ длъжността директор. Заедно със свой колега отпечатват дипломи за завършилите и разработват програма за започване на новата учебна година.

Но когато тя и колегата ѝ започнали да се обаждат на учениците, установили, че тийнейджърите са били записани да започнат годината в гимназия в Купянск - по руската система.

Физическата и виртуалната гимназия започнали да преподават паралелно на 1 септември. Осем дни по-късно украинските сили си върнаха Купянск.

Когато Шчербакова се връща в Купянск след освобождението, тя установява, че макар гимназията да е била напълно разграбена, библиотеката е била пълна с непокътнати нови руски учебници.

Някои от служителите на гимназията, които са останали в Купянск, са избягали в Русия. Други са се свързаха с Шчербакова и я попитаха дали могат да работят с нея.

Франция ще достави на Украйна леки бойни бронирани машини

"Отначало нямах отговор. Аз не съм от СБУ (украинските служби за сигурност), не мога да ги съдя", казва тя.

Някои от тях са заподозрени в сътрудничество. По-късно Министерството на образованието уточнява, че на учителите, които са сътрудничили или са внесли руската образователна система, е забранено да преподават. Според украинското законодателство за сътрудничеството, прието в началото на септември, учителите, които участват в руската пропаганда в училищата, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода. До средата на септември в Украйна бяха образувани 19 производства срещу учители.

В Киев Шчербакова провежда онлайн уроци и изпити в края на срока на фона на ежедневното прекъсване на електрозахранването, след като Русия започна да бомбардира основна инфраструктура в Украйна. 

Нейните ученици, разпръснати из цялата страна заради войната, също се сблъскват с прекъсвания на електрозахранването. Други, разселени в чужбина, съчетават уроците с обучението си в Германия или Англия. А някои остават в Купянск, наскоро освободен от окупация, където няма интернет, а градът е подложен на руски обстрел сутрин и вечер.

Зеленски: Русия планира продължителна вълна от нападения с дронове, за да деморализира Украйна

"Тези, на които мога само да се обадя и да попитам: "Живи ли сте? Как мина нощта? Това е твоят изпитен въпрос, просто ми разкажи нещо, каквото ти дойде наум", казва Шчербакова.

"Разбира се, не мога да им дам добри оценки. Но не мога и да ги изоставя."

Изгубено поколение

Физическите предизвикателства на войната и идеологическата битка, в която Русия се опитва да наложи своята образователна система, застрашават самата основа на образованието в Украйна - участието.

Шчербакова казва, че нейните ученици, много от които са от семейства с ниски доходи, се отказват от онлайн курсовете. "Те трябва да оцелеят. Захвърлили са всичко, за да си намерят работа", казва тя. "Много от тях трябваше да напуснат домовете си и трябва да живеят от нещо".

Риши Сунак: Украйна може да разчита на подкрепата на Великобритания в дългосрочен план

Учителите също изоставят професията си - поради миграция, пенсиониране, ниски заплати, стрес и забрани, свързани с войната. Харковска област е загубила близо 3000 от общо 21 500 учители от февруари насам, според данни на образователния ѝ департамент.

В Купянск, както и в много освободени градове и села, желанието за учене не е съпроводено с необходимата инфраструктура от електричество, интернет и учители. Децата могат да получат образование, само ако се преместят.

"Ние не искаме да напускаме. Това е нашата земя и ние искаме да живеем тук", казва Ирина Проценко, която наскоро събираше хуманитарна помощ в Купянск заедно с дъщеря си Злата, на 6 г. Семейството е имало малък млекарски бизнес в града преди войната и е останало по време на окупацията. "Но сега се страхувам, че ще трябва да напуснем заради училището".

Зеленски в Конгреса на САЩ: Украйна никога няма да се предаде

Злата, която се усмихва срамежливо до майка си, иска да учи, казва Проценко. Тя трябва да започне училище тази година. Засега те четат заедно книги вкъщи - по-лесно е сега, когато електричеството е възстановено. "Но тя е самотна." 

Украинските деца вече са лишени от живо общуване заради ограниченията, свързани с пандемията. Сега, само с онлайн обучение, плюс прекъснатите рутинни дейности и ограниченията за безопасност, свързани с войната, те стават все по-стресирани и затворени.

"Проблемът не е толкова в качеството на образованието, колкото в общуването. Те губят социализацията си", казва Лариса, учителката от Бердянск.

Възможно ли е падналите ракети в Полша да бъдат прелюдия към сблъсък между Русия и НАТО?

Някои родители сравняват ситуацията с тази на своите баби и дядовци, които са пропуснали години на обучение по време на Втората световна война. Когато войната свършила, те трябвало да учат заедно с много по-малки деца, като си спечелили името "переростки" или "надраснали".

"Мисля, че ще бъде като баба ми", казва Мария Вареникова, журналистка, която живее в Киев със сина си Назар, на 11 години. "Ще трябва да се измисли нещо в Украйна, като се има предвид, че от години децата нямат образование заради Ковид, а сега и заради войната."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм