Президентът на Украйна твърди, че Русия планира продължителна кампания от нападения с дронове, за да деморализира Украйна, пишат от BBC (Би Би Си).

Тагарев: Българската помощ за Украйна не е достатъчна като обем

Володимир Зеленски заяви, че е получил разузнавателни доклади, които сочат, че Москва ще предприеме атаки с помощта на ирански безпилотни самолети Shahed.

Това се случва, след като Украйна нанесе удар, при който според нея са загинали стотици руски войници в района на Донбас. В изключително рядко признаване на загуби на бойното поле Русия заяви, че при атаката са загинали 63 нейни войници.

Български експерт от Оксфорд: Невъзможно е да прогнозираме свалянето на Путин

В нощното си обръщение от Киев Зеленски заяви, че Русия планира да "изтощи" Украйна с продължителна вълна от нападения с дронове. "Трябва да гарантираме - и ще направим всичко за това - че тази цел на терористите ще се провали както всички останали", каза той. "Сега е моментът, в който всички, ангажирани със защитата на небето, трябва да бъдат особено внимателни".

Руските безпилотни удари по Украйна изглежда са се увеличили през последните дни, като през последните три нощи Москва нанесе удари по градове и електроцентрали в цялата страна.

5 години затвор грозят киевчанин, решил да направи заря на Нова година

Кореспонденти твърдят, че освен напрежението върху украинската армия, която трябва да проследява и прихваща дроновете, има и негативно въздействие върху цивилното население, което живее в несигурност, страх и смущения, които атаките предизвикват в цялата страна. От няколко месеца Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна, унищожавайки електроцентрали и потапяйки милиони хора в тъмнина през мразовитата зима в страната.

Политолог по Дарик: Краят на войната не се вижда, рано е да говорим за възстановяване на Украйна

Зеленски заяви, че украинската противовъздушна отбрана вече е свалила над 80 дрона, произведени в Иран, през първите дни на 2023 г. Допълнително Украйна заяви, че е нанесла удар в окупирания регион Донецк и съобщи за 400 убити руски войници.

Руските официални лица оспориха тази цифра, като заявиха, че са убити само 63 военнослужещи. Нито едно от твърденията не е потвърдено, а достъпът до мястото е ограничен.

Украинската атака, за която се смята, че е извършена, докато руснаците празнуват новата година, е засегнала сграда на професионално училище в град Макиевка, където са били разположени руски войници.

Изключително рядко Москва потвърждава за жертви на бойното поле. Това е най-големият брой смъртни случаи, признати от Москва при един инцидент от началото на войната.

В изявление от понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са изстреляли шест ракети, използвайки произведената в САЩ ракетна система "Химарс", по сграда, в която се намират руските войски. Две от тях са били свалени, добави то.

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

Игор Гиркин, руски националистически коментатор, заяви по-рано, че стотици са били убити и ранени, въпреки че точният брой не е известен. Самата сграда е "почти напълно разрушена", каза той.

Той добави, че жертвите са предимно мобилизирани войници - т.е. наскоро призовани, а не тези, които са избрали да се бият. Той каза също, че боеприпасите са били складирани в същата сграда, в която са били и войниците, което е влошило щетите. "Унищожено е и почти цялото военно оборудване, което е стояло непосредствено до сградата без никаква маскировка", пише той в Telegram.

Експлозии разтърсиха Киев и други украински градове след въздушната тревога

Гиркин е известен военен блогър, който ръководи подкрепяните от Русия сепаратисти, когато те окупират големи части от Източна Украйна през 2014 г. Неотдавна той беше признат за виновен в убийство заради участието си в свалянето на полет MH17.

Въпреки ястребовата си позиция, той редовно критикува руското военно ръководство и неговите тактики.

Няколко руски депутати също отправиха остри критики към военното командване във връзка с нападението, като заявиха, че командирите трябва да бъдат подведени под отговорност за това, че са позволили на войниците да се концентрират в незащитена сграда в обсега на украинските ракети, където може да са били складирани и боеприпаси.

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

Сергей Миронов - бивш председател на руския парламент - заяви, че е очевидно, че нито разузнаването, нито противовъздушната отбрана са работили правилно. 

Според по-ранно изявление на украинските военни 300 души са били ранени в допълнение към приблизително 400-те убити. Украинската армия почти ежедневно твърди, че при нападенията са убити десетки, понякога стотици войници. В по-късно изявление на Генералния щаб на украинската армия се казва, че "до 10 единици вражеска военна техника" са били "унищожени и повредени" при ударите и че "загубите на личния състав на окупаторите се уточняват".

Киев: Руската армия ще се нуждае от 5 години, за да се възстанови от войната

Някои от убитите и ранените са от югозападната Самарска област на Русия, според губернатора Дмитрий Азаров, който призова семействата да се свържат с гореща телефонна линия или с местните военни служби.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че Министерството на отбраната в Москва вероятно се опитва да прехвърли вината за пропуските в сигурността върху марионетните власти на Русия в Донецк.

Местни служители по сигурността заявиха пред информационна агенция ТАСС, че причината за удара е, че украинските сили са успели да засекат използването на руски мобилни телефони от пристигналите в сградата военнослужещи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм