Малко над 300 дни от началото на войната на Владимир Путин в Украйна се случи едно от най-важните събития в конфликта извън бойното поле до момента. Зеленски за първи път напусна държавата си от началото на войната и посети друга държава. През изминалата почти година Зеленски произнесе много речи чрез видео връзка в ключови институции по света, но вчера той направи това на живо в американския Конгрес. На символно ниво това е ключов исторически момент не само за личната биография на Зеленски или държавата Украйна, а и за Запада в неговата цялост и света. От тази среща произтичат няколко много важни аспекта в развитието на конфликта и те могат да бъдат разделени в три отделни категории - за Украйна, за Русия, за Запада.

Зеленски в Конгреса на САЩ: Украйна никога няма да се предаде

За Украйна

Украинската армия води война на своя територия от вече 10 месеца. Истината е, че интензитетът на бойните действия е такъв, че въпреки пожелателното ни мислене за доминация на украинските воиници на бойното поле, ситуацията не е точно такава. Малко са държавите в света, които биха успели да поддържат конфликт на чужда територия срещу толкова силно мотивиран защитник, който се подкрепя технически и финансово от почти целия силно развит свят, както го прави Русия. Ето защо победите на дипломатическото поле са още по-важни както за вътрешната мотивация в страната, така и за неспирния поток от външна подкрепа.

САЩ ще предоставят на Украйна система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Посещението на Зеленски в САЩ препотвърждава подкрепата за страната му, при това от лидиращата сила в най-мощния военен съюз в света - НАТО. Начинът, по-който той бе посрещнат недвусмислено, даде заявка, че САЩ не просто са готови да окажат техническа подкрепа, а виждат в Украйна държава ядро в бъдещата структура на международния ред. Сравнявайки речта по важност с тази на Чърчил в Конгреса след нападението над Пърл Харбър, Зеленски и Украйна бяха поставени в роля, сравнима с тази на Великобритания по време на Втората световна война. А подобна роля върви, освен със своя блясък през призмата на отминалото време, с тежестта да бъдеш изнесената предна линия в битката за преструктуриращия се свят. Ако в тази битка за преструктуриране Украйна получи ролята на водещ фактор, а тя е напът точно в това да се превърне, на символно ниво това посещение може да бъде отправна точка за превръщането на държавата на Зеленски в нещо повече от поредната пропита от корупция държава от бившия Източен блок. Само по себе си посещението няма да донесе нищо по-различно във взаимоотношенията между съюзниците, но на езика на дипломацията вчерашната реч може да бъде схващана като ход по завършването на героичния образ на Украйна, който при положително развитие на събитията историята добре възнаграждава.

САЩ работи по нов законопроект, осъждащ Русия като „държава агресор“

За Запада

Консолидацията на Запада около Украйна е безпрецедента за новата му история. Това, че Зеленски избра първата посетена държава да бъде именно САЩ, има две линии на тълкувание, една от които не е от най-благоприятните за Европа като политически фактор. Разбира се, в реда на нещата е най-големият донор на военна и финансова подкрепа, а и основен лидиращ фактор в НАТО, да бъде посетен като първа държава. Едва ли има някой, който да оспори фактическото доминантно положение във военен аспект на САЩ не само в съюза, но и на глобално ниво. Ето защо е абсолютно нормално Зеленски да посети първо Конгреса на САЩ. Оттук обаче произтичат редица въпроси, по скоро за бъдещето и влиянието, което ще придобие американската държава в Източна Европа чрез вече една от най-боеспособните армии в света, отколкото за настоящите събития. Краткосрочният анализ обаче налага друг подход и заключенията от него са недвусмислени - Западът препотвърди намеренията си да не оставя този път Украйна да се справя сама, а оттук следва и задълбочаване на подкрепата от негова страна.

От началото на войната интензитетът на военно-техническата и финансовата подкрепа градира. Същинският Land-Lease все още не е започнал, а добре премерената реч на Зеленски със сигурност не е нещо, което не е било прочетено внимателно и одобрено от американските експерти предварително. “Инвестиция в световната сигурност”, “Пейтриът система за нашите патриоти”, "Това ще бъде основата за защита на демокрацията в Европа", това са заявки, които със сигурност са предварително съгласувани и в чиято семантика няма нищо случайно, а това означава, че най-вероятно подкрепата за Украйна ще премине в съвсем различна фаза. Самата реч е за широка употреба, но заявките, които се дават чрез нея са, че Западът е готов да влезе в конфликта с по-голяма категоричност и с повече нови и усъвършенствани технологии.

Путин: Можем да постигнем целите си в Украйна без финансови ограничения

Ако трябва да вадим изводи за Запада от посещението и речта на Зеленски, то те трябва да бъдат в насока, че ангажираността с конфликта не просто ще продължи, а и ще премине на нов етап. Разбира се, това няма да бъде продиктувано от пламенната реч на украинския президент. Самата тя по-скоро има за цел да анонсира случващото се, отколкото да го провокира.

За Русия

Руската дипломация търпи редица поражения, що се отнася до връзката им с европейската цивилизация. Тежката изолация, в която се намира страната, не ѝ оставя много перспективи на дипломатическото поле. Военно-техническият капацитет на страната е впечатляващ, но каузата, за която се бори Путин нанесе имиджови щети по страната, които исторически тепърва ще й тежат. Когато противникът ти бъде сравнен с Чърчил по време на Втората световна война, то за теб остава ролята на Хитлер, а на полето на информационните бойни действия това е тежко поражение. Консолидацията на Запада и близките отношения, които висшият политически елит на САЩ демонстрират към Зеленски, е повече от неприятно за руската страна. Заявката, която дават приемът и речта на Зеленски, са за решителност битката да бъде доведена докрай, а подобни намерения трудно се пречупват с терор над цивилното население и се извеждат до печеливш сценарий за нападателя. 

Нови 1,8 млрд. долара подкрепа за Украйна и система „Пейтриът“

Русия все повече се откъсва от европейската цивилизация, а вече официалното й категоризиране като равна на нацистка Германия не оставя много полезни ходове, които да могат да бъдат направени. На полето на дипломацията, що се отнася до връзката със Запада, Украйна е абслютен доминант, а когато става въпрос за съвременни войни дипломатическият вектор е не по-малко важен от военно-техническия.

Обобщено за речта

Войната в Украйна търпи своите етапи на развитие. Тя никак не е в своя край, но събития като вчерашната реч на Зеленски са пречупващи точки, които вкарват нови променливи в конфликта. Разбира се, наивно е да смятаме, че тази реч е спонтанно словоизлияние върху лист хартия, написана по време на полета към САЩ. Всяко изречение в нея е добре премислено и проверено, за да не бъде никоя страна притисната прекомерно или пък тя да изглежда слаба. Най-вероятно самата реч е добре подготвен съобщителен документ за широка употреба, който дава заявка, че САЩ и Западът в неговата цялост ще се ангажират още повече с подкрепа за Украйна, което само по себе си означава нов етап на конфликта, който тепърва ще се разкрива пред очите ни. Предстои тежка и студена зима за украинския народ и дискомфортни месеци на пестене за европейците. Подобни речи нямат случаен характер и обикновено са съпътствани с последващи стъпки по стълбището на историята, която тепърва ще наблюдаваме как се разгръща пред очите ни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм