Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските войски устояват на "новите, още по-яростни атаки" срещу Соледар, в близост до Бахмут, град в Източна Украйна, който Москва се опитва да превземе от месеци, предаде Франс прес.

„Благодаря на всички наши войници, които защитават Бахмут ... и бойците в Соледар, които устояват на новите и още по-яростни атаки от нашествениците“, каза президентът Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Зеленски: Бахмут се държи въпреки всичко

Град Соледар, в Донецка област, се намира на около 15 километра от Бахмут - град, който имаше около 70 000 жители преди началото на руската инвазия през февруари миналата година, и който сега е епицентър на боевете.

„Благодарение на съпротивата на нашите войници там, в Соледар, ние спечелихме допълнително време и запазихме силите на Украйна“, посочи Зеленски.

Столтенберг: Подценяването на Русия може има сериозни последствия за Северния регион

„Всичко е напълно унищожено ... Цялата територия на Соледар е покрита с трупове на нашествениците и носи следи от експлозиите. Ето как изглежда лудостта“, добави украинският президент.

По-рано вчера украинските въоръжени сили съобщиха, че са отблъснали опит за превземане на Соледар, след което боевете са се възобновили.

ОССЕ: От началото на войната в Украйна трафикът на хора е нараснал значително

„След неуспешен опит на врага да превземе Соледар в Донецка област (руснаците) се прегрупираха, възстановиха живата си сила, прехвърлиха допълнителни щурмови подразделения, промениха тактиката и започнаха атаки“, написа украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр в Tелеграм.

"В момента врагът е разположил голям брой щурмови части, формирани от най-добрите резерви на групата "Вагнер". Те буквално стъпват върху труповете на собствените си войници", добави тя.

Руската инвазия в Украйна е предизвикала най-голямата бежанска вълна от Втората световна война насам

В изявление ръководителят на частната руска военна компания "Вагнер", Евгений Пригожин, каза, че атаката срещу Соледар е извършена "изключително" от членове на неговата организация.

Още по-рано вчера проруските сепаратисти в Донецка област твърдяха, че са поели контрол над село Бахмутское, на няколко километра от Соледар.

През септември Москва обяви, че е анексирала четири украински области, включително Донецка област в Източна Украйна, след референдуми, непризнати от Киев и Запада, посочва АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм