„Имам нужда от теб през цялата седмица. През цялото време“, казва тя.

„Просто ще живея в панталоните ти или нещо подобно. Би било много по-лесно“, отговаря той.

„В какво ще се превърнеш? В чифт кюлоти?

"Ще се върнеш като чифт кюлоти!"

„Каквото и да означава „влюбен“... и още запомнящи се цитати на Чарлз (снимки)

Нощта на 17 декември 1989 г. Радио ентусиаст сканира честоти - често използвани от полицаи и пиратски радио диджеи - когато случайно попада на личен телефонен разговор между мъж и жена. Очевидно е, че са любовници. Гласът на мъжа звучи познато. Радио операторът натиска бутона за запис. Мъжът е 41-годишният принц Чарлз, най-големият син на кралица Елизабет II, бъдещият крал на Англия и съпруг на принцеса Даяна. Но жената от другия край на линията не звучи като жена му. Тя всъщност е Камила Паркър Боулс – 42-годишна омъжена майка, която извън кралските кръгове е почти напълно неизвестна. Но тази лента ще промени това завинаги.

Едно идилично детство

В началото по нищо не се предполага, че Камила Розмари Шанд ще има нещо различно от стандартно съществуване във висшето общество. Най-голямата от трима братя и сестри, тя е родена в Лондон на 17 юли 1947 г., в семейството на Розалинд и Брус Шанд - аристократ и пенсиониран майор от армията.

Кралският оркестър на Чарлз III за първи път в България с грандиозен концерт

Техният дом е обширна къща от 18-и век, разположена на повече от пет акра в провинцията на Източен Съсекс, с овощна градина, басейн и падок, по данни на Sky News.

„Летата бяха някак си идилични“, казва Камила в документалния филм на ITV “Camilla's Country Life“, който се излъчва през 2022 г. „Можехме да отидем през Даунс и да влезем в морето, обичам да плувам и обичам английското море.“

Близостта с кралските особи е норма за младата Камила.

„Трудно е да се намерят много семейства, които имат толкова много връзки, както кралицата консорт прави със семейството на съпруга си“, казва кралският експерт генерал-майор Алистър Брус. „В края на краищата имаше връзка чрез Хенри Кавендиш, който беше вторият херцог на Нюкасъл. И това прави и кралицата консорт, и краля девети братовчеди.“

Коронацията на крал Чарлз: Малко известни факти за церемонията

Камила посещава модното училище Queen's Gate в Лондон. Популярна, но сравнително обикновена ученичка, тя успява да изкара само едно ниво О, преди да отиде да завърши училище в Швейцария на 16. Там тя е обучавана в етикета на висшата класа.

„Мила“, както я наричат приятелите ѝ, се завръща в Лондон през 1965 г., точно когато шейсетте години започват да се развиват.

Същата пролет тя присъства на поредица от блестящи балове, където се запознава с Андрю Паркър Боулс, майор от Кралската гвардия, който играе в отбора по поло на принц Чарлз. Двойката скоро се превръща в нещо повече и се среща в продължение на седем години.

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Нерушима връзка

Камила среща Чарлз за първи път на поло мач в Уиндзор в началото на 70-те години. Има моментално привличане и връзката им процъфтява. Докладите се различават по въпроса защо двойката се е разделила след 18 щастливи месеца. Решението на Чарлз да се запише в Кралския флот е катализаторът, но има и други фактори. Говори се, че кралското семейство е сметнало мача за неподходящ.


Камила Паркър-Боулс на предната пътническа седалка на кола през април 1976 г.

Камила отново насочва вниманието си към дългогодишния си любовник Андрю и двамата се женят през 1973 г. Но връзката между Камила и Чарлз се оказа неразрушима.

Меган Маркъл няма да присъства на коронацията на крал Чарлз Трети

Тогава той не избра Камила, но тя остана в живота му., казва Фил Крейг, автор на “Даяна: Историята на една принцеса“

Междувременно кралското семейство се съсредоточава върху намирането на по-подходяща булка за плейбоя принц. През 1980 г. Чарлз започва да се среща с Даяна Спенсър, по-малката сестра на бившата му приятелка, лейди Сара. 18-годишната Даяна е всичко, което Камила не е - необвързана, добродетелна и девствена - идеалната половинка и идеалната бъдеща кралица.


Даяна, принцесата на Уелс, облечена в морскозелена рокля с пайети, проектирана от Катрин Уокър, присъства на гала представление на "Love For Love" във Виенския театър Бърг на 14 април 1986 г. във Виена, Австрия.

Китаристът на „Куийн“ Брайън Мей удостоен с рицарско звание от Чарлз III

Кралска приказка

Това е вихрен роман, който води до брак през юли 1981 г. Рекордните 750 милиона души по света гледат Даяна и Чарлз да произнасят обетите си в блясъка на катедралата Сейнт Пол. Роклята на Даяна влиза в световните заглавия - рокля от копринена тафта в цвят слонова кост и антична дантела, със седемметров шлейф и 140 метра воал от тюл. Инициалите на щастливата двойка са избродирани на обувките ѝ.


Кралското семейство – принц Чарлз и лейди Даяна (кралска сватба)

Гледат 2500 гости - кралицата, херцогът на Единбург, задгранични кралски особи, включително Грейс Кели, и жена в бледо сива рокля и шапка - Камила.

„Страстен градинар“. Силуетът на Крал Чарлз сред цветя замени Елизабет II на пощенски марки


Принц Чарлз и принцеса Даяна (1961 - 1997) стоят на балкона на Бъкингамския дворец след сватбената им церемония в катедралата Сейнт Пол, Лондон, Англия, 29 юли 1981 г.

Докато Даяна се носи по пътеката, тя поглежда изпод легендарния си бретон и забелязва близкия „приятел“ на Чарлз. Камила полага „всички усилия“, за да бъде мила с Даяна в началото, казва Фил Крейг, като я кани на обяд и дори изпраща малки бележки.

Принц Хари: Тишината само позволява на мъчителя да мъчи


Принц Чарлз и принцеса Даяна на борда на кралската яхта Britannia, докато се подготвят да отпътуват от Гибралтар на круиз за медения си месец. 1 август 1981 г.

„В онези много ранни години, подозирам, той наистина се отказва да бъде любовник на Камила“, казва Фил. „Но мисля, че той даде на Даяна всички основания да вярва, че не се е ангажирал наистина с брака им.“


Чарлз, принцът на Уелс, и Даяна, принцесата на Уелс (1961 - 1997) на брега на река Дий на територията на замъка Балморал, Шотландия, докато са на медения си месец. 

„Не бъди смешен“ и още от реакциите на кралското семейство за „Короната“

През лятото на 1982 г. Даяна ражда принц Уилям. Две години по-късно към него се присъединява брат му Хари. На пръв поглед изглеждат като перфектното кралско семейство. Но зад затворени врати започва да се разпада. За първи път започват да се разпространяват слухове за проблеми в брака на двойката към края на 80-те години.


Даяна, принцесата на Уелс, със синовете си, принц Уилям и принц Хари, на пианото в двореца Кенсингтън

„Никакви спекулации на планетата никога не биха се доближили до истината“, според бившия кралски кореспондент Саймън Маккой.

Принц Хари готви нови разкрития за кралското семейство

Той казва, че това е “много по-опустошително от всичко, което вестниците твърдят, че става, заради случилото се след това“.


Кралски обиколки – принц Чарлз и принцеса Даяна (Канада 1983 г.)

Лентата Тампонгейт

Записаният разговор на Чарлз и Камила стига до редактора на Daily Mirror. Той се изправя пред затруднение - публикуването и разобличаването на аферата може да застраши наследството на Чарлз и приемствеността на кралското семейство. Има и опасения за това как ще реагира една крехка принцеса Даяна, да не говорим за евентуални съдебни действия. Лентата бомба остава заключена в сейфа на вестника и обществеността не забелязва пукнатините в брака на Чарлз и Даяна. След това идва поредица от експлозивни обвинения.

„Живееш живота, който тя искаше за теб“: Кой предава послания на Хари от Даяна

В края на 1992 г. Андрю Мортън публикува разкриващата си книга, написана от транскрипции на записи, донесени му контрабандно от Даяна. Тя разкрива продължаващата афера между Чарлз и Камила.

„Това беше нейната история“, казва Саймън Маккой. „Голяма част от това беше вярно. Голяма част от това беше задвижвана от гнева и скръбта на жена, която се чувстваше необичана, и това беше много силно да се прочете… Тя наричаше Камила ротвайлер и това беше прякор, който остана.“

През декември същата година Бъкингамският дворец обявява, че принцът и принцесата на Уелс са решили да се разделят, но нямат намерение да се развеждат. Чарлз и Камила обаче са напът да бъдат тествани отново. През януари 1993 г. в Сидни малко известно лъскаво списание, наречено New Idea, публикува най-голямата история в своята 100-годишна история - касетата.

„Той ме повали на пода“: Принц Хари обвини брат си Уилям във физическо насилие

По-малко строгите закони за клевета в Австралия означават, че подробностите за Чарлз и Камила скоро ще бъдат изписани на първите страници по целия свят.

„Злата вещица от изтока“

Ражда се„Tampongate“ или „Camillagate“, както е известен скандалът. Британските вестници се борят да публикуват отново доклада на New Idea.

„Лентите, когато излязоха, бяха напълно опустошителни“, казва Саймън Маккой. „The Sun ги повтаряше постоянно“.

За принц Чарлз това е унизително доказателство за неговата афера - такова, което сега поставя под въпрос годността му за наследник. Дворецът е в разпад. Може ли това да е краят за Чарлз и Камила? Възможно ли е това да е краят на Чарлз като бъдещ крал? Затворена в кухнята на дома си в Уилтшир, Камила седи, пуши цигари и се мъчи да разбере всичко това. Тълпи обезумели репортери и фотографи с дълги обективи се събират в края на алеята, отчаяно търсейки да зърнат г-жа Паркър Боулс, любовницата на принца на Уелс.

Принц Хари: Искам баща си и брат си обратно

„Да се окажеш изведнъж като обществен враг номер едно трябва да е било ужасяващо“, казва приятелката на Камила, писателката Кати Лет. „Те на практика я държаха на метла по това време.“

Докато разумното нещо може да бъде да се раздели с Чарлз, Камила избира различен път. Уликата е в записа.

„Ако наистина слушате записа, това, което чувате, е двойка, която е много влюбена“, казва Фил Крейг, автор на “Diana: Story of a Princess“. „Той репетира нова реч. Тя му дава подкрепящи коментари и му казва колко е умен и колко благодарни трябва да са му хората за това, което прави. Даяна не беше такава. Даяна щеше да му каже какво мисли и това може да не е много похвално.“

Принц Хари пристига във Върховния съд за дело срещу известни медии

Лентата е “момент на пълно оправдание за Даяна“, казва Фил, добавяйки, че тя се е превърнала в “глобална икона на женската жертва“ и е спечелила симпатиите на жените по целия свят. Кралското семейство се разделя на две групи: отбор Чарлз и Камила и отбор Даяна. Обществеността, водена от медиите, следва примера. Ражда се войната на Уелс.

Бомбени интервюта

В продължение на 18 месеца след като аферата им става публична, Чарлз и Камила мълчат, оставяйки разказът да бъде оформен от Даяна и пресата. Но в крайна сметка Чарлз решава, че вече не може да остане страничен наблюдател на собствената си история. Той се обръща към неговия приятел и водещ Джонатан Димбълби. Заедно те правят документалния филм “Charles: The Private Man, The Public Role“, който е излъчен през юни 1994 г. по ITV. За първи път Чарлз се обръща към обвиненията за връзката си с Камила.

„Тя е приятел от много дълго време и заедно с много други приятели ще продължи да бъде приятел от много дълго време“, казва той.

Официално: Децата на Хари и Меган вече са принц и принцеса

На въпрос за краха на брака му и дали е бил верен на Даяна, той отговаря: „Да. Докато не се разпадна безвъзвратно. Предполагам, след като опитах“. Но какво означава това? Верен ли е бил, или не? Това, което трябва да бъде PR победа, се превръща в катастрофа. На следващата сутрин за първи път Чарлз признава, че е имал връзка с Камила след пресконференция, свикана от личния му секретар.

Седмици по-късно Камила губи майка си Розалинд. Поразена от мъка, тя бяга в Португалия, докато популярността ѝ с Чарлз спада още повече. Това е последната капка за съпруга на Камила, който иска развод. Но за една овластена Даяна, нейното бомбено интервю с журналиста от Би Би Си Мартин Башир малко повече от година по-късно нашумява по целия свят. То остава затънало в противоречия и до днес. Доклад, поръчан от Би Би Си, установява, че Башир е използвал фалшиви банкови извлечения, за да помогне за осигуряването на интервюто - играейки по параноята на Даяна относно кралското семейство по това време. Въпреки това не се променя въздействието на това, което тя разкрива. Именно тук Даяна произнася известната реплика „е, бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено“, по отношение на Камила.

Хари и Меган ще дадат показания по дело, заведено от полусестрата на херцогинята

Трагедия в тунела

По-малко от година по-късно разводът на Чарлз и Даяна е финализиран на 28 август 1996 г. Нацията скърби от края на тяхната приказка, но никой не е подготвен за опустошението, което последва. На 31 август 1997 г. принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа в Париж само на 36 години. Милиони по света са шокирани. Чарлз се обажда на Камила веднага щом научава, че Даяна е починала. Той не знае как да каже на синовете си, принц Уилям, тогава на 15 години, и 12-годишния Хари, че са загубили майка си.


6 септември 1995 г. Принцеса Даяна, принц Хари, принц Уилям, принц Чарлз на първия ден на принц Уилям в Итън.

„Когато Даяна почина, това беше дъното и за двамата“, казва Саймън Маккой. „Можеше да го видиш по лицето на Чарлз… обществеността го обвини за смъртта на Даяна, обвини го за цялата бъркотия. И той се нагърби с това.“

След смъртта на Даяна, Камила не се изявява. Минават 16 месеца, преди тя да излезе от прикритието си.

„Саут Парк“ разстрои Меган Маркъл, осмивайки нея и принц Хари

“Операция Ritz“

В една студена и ветровита четвъртък вечер през 1999 г. тълпа от 200 фотографи се борят за място пред известния хотел Ritz в Лондон. В една от елегантните зали за събития Камила и принц Чарлз празнуват 50-ия рожден ден на сестрата на Камила, Анабел. Това е вечерта, когато решават да направят връзката си официална. “Операция Риц“ е организирана от експерта по пресата на принц Чарлз, Марк Боланд.

Афганистанци: Принц Хари да бъде съден за убийството на 25 талибани, за които призна

Около полунощ Камила излиза през вратите на хотела сред виелица от светкавици на камери и викове от пресата. Има толкова много светкавици на камерата, че Британската асоциация по епилепсия по-късно призовава телевизионните оператори да не използват повторно кадрите. Сега Камила е напът да е от добрата страна на същата таблоидна преса, която почти я унищожава.

Принц Хари: Медиите изопачиха контекста на историята за убитите от мен талибани

„Срещнете се с любовницата“, казва The Sun. „Най-после“, гласи заглавието на първа страница на The Mirror.


Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс, херцогиня на Корнуол

И това не са само таблоидите. Кралицата и принцовете тийнейджъри, Уилям и Хари, които все още скърбят за загубата на майка си и се нуждаят от подкрепата на Чарлз. Според Кати Лет планът ще проработи, само ако обществеността може да види по-светлата страна на Камила.

Чарът на Камила е по-обезоръжаващ от мироопазващите сили на ООН. Знаете ли, тя е просто възхитително самоиронизираща“, казва тя. „Знаех, че щом обществото спре да я съди през онази мизогинна леща на „другата жена“, ще започне да я харесва.“

Принц Хари: Някои членове на британското кралско семейство си легнаха с дявола

Но работата с пресата е само една част от битката на двойката. До 2000 г. Камила все още не е срещала една от най-важните жени в живота на Чарлз – кралицата.

Съпругата, която винаги е искал

Отнема ѝ много повече от малко самоироничен чар, за да спечели кралицата. В края на краищата аферата на Камила с Чарлз застрашава самото бъдеще на кралското семейство. Двете се запознават на парти за рожден ден, което Чарлз организира за гръцкия крал Константин в Хайгроув на 3 юни 2000 г. Описана е от автора Гайлс Брандрет в книгата му “Charles and Camilla: Portrait of a Love Affair“ като „доста повърхностна“ с реверанс от Камила и усмивка от кралицата.

Но това се оказва успешно и скоро след това Камила се мести в официалната резиденция на Чарлз в Кларънс Хаус. Връзката ѝ с кралицата се заздравява с покани за други ангажименти, включително празненствата по случай златния юбилей на кралицата през 2002 г.

„Рекорд за предварителни поръчки“: Мемоарите на принц Хари са на върха на бестселърите във Великобритания

Благословията на Кралицата

С монарха на негова страна, Чарлз най-накрая кани Камила да се омъжи за него на 10 февруари 2005 г. Камила, тогава 57-годишна, е снимана усмихната с годежния пръстен - семейна реликва от Уиндзор. Първите страници са по-благосклонни този път, обявявайки “Принцеса Камила“, “Омъжена дама“ и “Съпругата, която винаги е искал“. Чарлз, тогава 56-годишен, най-накрая се жени за дългогодишната си любов на гражданска церемония. Това е различен повод в сравнение с последната му сватба - цялото събитие е внимателно менажирано, за да се избегнат спорове.


Принцът на Уелс и Камила Паркър Боулс пристигат за парти в замъка Уиндзор, след като обявяват годежа си по-рано на 10 февруари 2005 г.

Този път няма тиара и безценни бижута, и Камила се омъжва в обикновена кремава копринена рокля. Докато и двете деца присъстват - с принц Уилям като кум - кралицата не присъства, въпреки че тя и принц Филип са домакини на приема в замъка Уиндзор.

След всички тези години Камила има своя мъж. Двойката е преодоляла огромни лични предизвикателства и е постигнала невъобразимото – спечелила е одобрението на кралицата. Но дългото пътуване до общественото приемане - което започва с операция “Ritz“ - все още не е завършено.

Принц Хари в Netflix: Излъгаха, за да защитят брат ми

Истинската Камила

След като се омъжва за Чарлз, Камила се насочва към благотворителност. Тя иска да използва новата си платформа за добро, особено по темата за домашното насилие. Тя дори се съгласява на епизодична роля в “EastEnders“, за да предаде своето послание. Пресата също започва да я вижда по различен начин - като Камила, благотворителката. Рут Дейвисън, главен изпълнителен директор на благотворителната организация за домашно насилие Refuge, си спомня „човешкия“ подход на Камила.

“Тя не се нуждаеше от специално отношение. Беше щастлива просто да седи и да слуша историите на хората и да говори с тях.“, казва Рут Дейвисън.

Камила също има добро чувство за хумор. Кати Лет си спомня как е споделила шега на възпоменателна служба за набиране на средства за хората, обхванати от горските пожари в Австралия.

Принц Хари: С Меган се запознахме в Instagram

“Камила се усмихна и ме целуна по бузата. Казах: “Здравей, как си? Къде беше?“ Тя каза, че току-що се е върнала от Бразилия и аз си казах: „О, Боже, това е дълъг път за кола маска!“ Камила просто отметна глава назад и се изкиска.“

Скалата на Краля

Всички оставащи съмнения относно бъдещия статут на Камила най-накрая са разсеяни през февруари 2022 г., когато кралицата дава благословията си Камила да вземе титлата кралица консорт, като казва, че това е нейното „искрено желание“. Само месеци по-късно, на 8 септември 2022 г., Нейно Величество кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почива на 96 години.


Крал Чарлз III, Камила, кралица консорт, и принцеса Ан по време на държавното погребение на кралица Елизабет II в Уестминстърското абатство на 19 септември 2022 г. в Лондон, Англия.

Тронът веднага е предаден на Чарлз, най-дълго управлявалия наследник в британската история. 75-годишната Камила стои тихо до съпруга си, докато той произнася първата си реч като крал - тежестта на дълга върху седемдесетгодишните му рамене.

Тайно писмо на кралицата от 1986 г. може да бъде отворено чак след 63 години

Дълго време връзката й с Чарлз се развива насаме и само от време на време, но опустошително, излиза на публичната сцена - записите, телевизионните интервюта - само за да се скрие отново в сенките. Вече не. Кралицата консорт е скалата на краля.

Драмата не е приключила. Мемоарите на принц Хари “Spare“, публикувани през януари 2023 г., гарантират, че пукнатините все още са публични. И последвалите му медийни участия наливат сол в раните, особено в интервюто му за американската телевизия CBS.

“Тя беше злодейката. Тя беше третият човек в брака им. Трябваше да възстанови имиджа си“, казва Хари за своята мащеха.

Принц Хари и Меган Маркъл получиха награда за защита на човешките права

Въпреки това, само месец преди коронацията на краля, кралското семейство потвърждава, че Камила ще бъде известна като кралица. Успехът на управлението на Чарлз ще зависи в “не малка част“ от Камила, казва кралският експерт Алистър Брус.

„Това, което обичах да виждам от Камила като херцогиня… и досега като кралица, е, че няма съмнение, че тази жена е дала на краля голяма доза самочувствие и подкрепа. Това е работа като никоя друга. Това е съществуване повече от работа“, казва Брус.

От първото ѝ експлозивно и срамно представяне в общественото съзнание до коронясването ѝ като кралица, всичко е заради любовта – заради любовта на Чарлз.

снимки: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм