Негово Величество Крал Чарлз III присъжда почетни отличия на двама български граждани в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Обединеното кралство и Република България, съобщиха от Британското посолство у нас, цитирани от БГНЕС.

Присъждат се отличия на Стефан Китанов, създател и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест. Присъжда му се отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България.

Джесика Удуърт по Дарик: Истинското изкуство е да знаеш кога и как да направиш своето изявление

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на Британското посолство в София.Награждава се с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

Стефан Китанов има съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години. През 1996 г. в сътрудничество с Британски съвет Китанов запознава българските зрители с Монти Пайтън на филмов фестивал, посветен на британската комедийна група. Следват още фестивали с участие на британски филми, които впоследствие прерастват в София Филм Фест – едно от най-значимите български културни прояви днес и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа. София Филм Фест продължава да представя британското кино, включително инициативата на Британски съвет „Пет филма за свободата“.

Марин Янев: Вършете си работата като призвание и не правете халтура

В продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на Британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. На площ от 1.5 акъра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида), включително типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 г. Крал Чарлз, тогава Принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината. Въльовски е специалист в своята област, който обменя опит с колегите си от Кю гардънс и Хамптън корт в Обединеното кралство. Той редовно споделя своите познания и помогна на местно училище да създаде своя градина.

По повод отличието Стефан Китанов MBE каза:

„Работата ми с Британския съвет в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам. Наградата (Почетен член на ордена на Британската империя) е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Горд съм и съм изключително благодарен за това признание!

Марин Янев: Вършете си работата като призвание и не правете халтура

Използвам повода да благодаря лично на Крал Чарлз III за високата чест, както и да го поканя при следващата визита в България да засади дърво в символичната гора на София Филм Фест редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното – Чарлз Чаплин.“

По повод отличието Валентин Въльовски BEM каза:

“Работя като градинар в британската резиденцията от тридесет години. Първата ми среща с Негово Величество Крал Чарлз III, тогава Принц на Уелс, бе през 1998г., когато той посади орехово дърво в градината на резиденцията. По време на втората ни среща, той ми благодари лично за грижите ми към посаденото от него дърво.

При всяка от срещите ни бях впечатлен от естественото му държание и внимание към всеки един от нас. Когато разбрах за моята номинацията за наградата (British Empire Medal), бях много изненадан и развълнуван. След одобрението ми, мога да кажа единствено, че за мен това са огромни чест и признание.”

Почетните отличия се присъждат на лица, които не са британски граждани или граждани на страните от Британската общност, но имат съществен принос за отношенията на Обединеното кралство и тяхната страна.

Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример.

Медалът на Британската империя се присъжда за практически заслуги за местната общност.

„Изкуството да падаш“ открива 21-вия „София филм фест на брега”

Негово Величество Кралят присъжда тези отличия по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието.

„Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители, заяви британският посланик в България д-р Роб Диксън.

“Решението на Негово Величество да присъди на г-н Валентин Въльовски Медала на Британската империя е уместно и заслужено признание за неговата над 30-годишната държавна служба и за отдадеността, с която той развива и поддържа една от най-красивите градини в България. Съчетанието между английска градина и български рози, което създаде Валентин с много труд и търпение представлява великолепен образец на Обединеното кралство и на тясното британско-българско партньорство.”

Рекорд на жените режисьори в Кан и повече разнообразие от всякога

Крал Чарлз III посещава два пъти България като Принц на Уелс. При първото си посещение през 1998 г. Негово Величество се среща с президента Стоянов, след което дарява 10 линейки на болницата „Царица Йоана“ в София и посещава ромска фондация в пловдивския квартал „Столипиново“. По време на втората си визита през м. март 2003 г. Негово Величество се среща с президента Плевнелиев и премиера Сакскобургготски, след което отпътува за Варна, където посещава детския център „Гаврош“ и се среща с основателя на Карин дом.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм