“Следвам си интуицията. Винаги гледам интервюта с хора и наблюдавам техните естествени пространства. Така открих Йонас. Видях интервю, което той даваше за журналист в Берлин и интуицията ми подсказа веднага - Лука.” Това обясни режисьорът и сценарист на филма Лука Джесика Удуърт за актьора Йонас Смълдърс в студиото на “Посока Култура”.

“Филмът наистина е зареден с всички актуални изключителни проблеми, които ни заобикалят. И може би не чак толкова далечното бъдеще се развива действието на този филм”, допълни Удуърт.

“За мен е толкова сложно и трудно да съзра бъдещето. Не мога да го опиша без известни страхове. И знам, че ако не действаме сега накрая ще бягаме от катаклизми. Трябва да вземем климатичните промени насериозно”, обясни Йонас, говорейки за посланието на филма.

Зорница Христова: Чрез играта детето ще открие уменията, които ще са ценни за бъдещето

Удуърт обясни, че героят на Йонас бавно разбира, че интимните връзки на приятелството преминават през всичко и тази близост той преживява със своите близки приятели. “Именно това го зарежда със силата той да извърши това единствено геройско дело, което всъщност е много смирено”, допълва тя и обяснява, че делото е смелостта да обърнеш гръб. 

“Всички ние като хора трябва да бъдем изключително съзнателни и смели, за да обърнем гърбовете си във верните моменти. Това е истинското изкуство - кога и как да направиш своето изявление”, уточни Удуърт, говорейки за новите рискове в Европа и последиците от войната и завърши “в противен случай може да се озовем в един ужасн студен свят”.

“Филмът показва, че има и надежда. Когато се довериш не просто в идеите, а в своята интуиция и своята човечност, можеш да достигнеш ближния. Това е върху което трябва да се концентрираме”, заяви Йонъс и допълни, че има надежда в неговото поколение. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм