"За съжаление училището много трудно посредничи във връзката с музеите, защото е административно е мног трудно да се заведе цял клас. Още по-трудно е да се измисли и целият път, по който децата да минат през музея, така че да не им е скучно или пък да не се уплашат от нещо. Това е задачата нашата книга. Тя да бъде този посредник между семейството, детето и музея", така започна разговорът със Зорница Христова за книгата "Още един ден в музея".

"Книгата разказва историите, които са скрити в музея, при това по вкусен начин за децата", продължи тя и даде пример с палеонтологически разказ, при който деца откриват скелет на отдавна загинало животно. 

„Посейте домат на балкона“: 5 забавни неща, които можем да правим в началото на пролетта

"Децата абсолютно се интересуват от съдържание. Интересуват се от нещо, което говори на техния език и не е толкова важно под каква форма е поднесено", заяви Христова. Според нея единственият проблем е как да се съберат и организират желаещите деца, а не дали те имат интерес към музеите. "Те се запалват на всяка покана за игра", допълни тя.

"Ние тръгнахме от това, какво ще бъде интересно на нашите деца", обясни тя за образователния характер на книгата. "Главите не приключват с разходката в самия музей. След това има допълнителни неща, с които, ако им е станало интересно, да се занимаят".

Пролетно почистване на финансите: Съвети за организиране на бюджета

"В съвременния свят все по-рядко е възможно човек да си избере от малък професия и да е сигурен, че докато порасне тази професия няма да я изпълнява някой изкуствен интелект. Точно играта позволява гъвкавост и свързване със самия себе си и да можеш да правиш това, което ти е интересно по творчески начин. Това, което AI все още не го владее," обясни Христова. Според нея точно чрез играта може детето да намери за бъдеще точно тези умения, които ще го направят ценно. "Знанията можем и сега да ги намерим в мрежата, но какъв е смисълът да бъдем ходещи библиотеки. По-други умения стават важни. Точно играта ще му даде гъвкавост на мисълта, което ще му позволи да създава неща", допълни тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм