Когато снегът се стопи и цветята започнат да цъфтят, много от нас се замислят за добро пролетно почистване на домовете си, разходки на открито и всичко дейности, които студената зима не ни е позволявала да извършим. Но мислили ли сте за пролетно почистване на финансите си? В края на краищата е също толкова важно да подредите бюджета си, колкото и да почистите гардероба си. Някои хора започва от пролетта да спротуват, за да са готови за лятото, тогава защо да не започнем да подготвяме бюджета си още от сега за месеците, в които най-често използваме годишния си отпуск? В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да организирате бюджета си и да въведете ред във финансите си.

„Посейте домат на балкона“: 5 забавни неща, които можем да правим в началото на пролетта

Инфлацията: чудовището под леглото

Първото нещо, което трябва да вземете предвид при пролетното почистване на финансите си, е състоянието на инфлацията. Инфлацията е като чудовището под леглото - знаете, че е там, но се опитвате да го игнорирате. Но ако го игнорирате, то няма да изчезне. Инфлацията може да окаже значително влияние върху бюджета ви и е важно да я вземете предвид, когато планирате финансите си. Настоящата ситуация определено не е в полза на бюджетите ни и затова не може да разчитаме на старите си финансови навици.

Инфлацията е темпът, с който се повишават цените. Когато инфлацията е висока, цената на стоките и услугите се увеличава и парите ви няма да имат същата покупателна способност както преди. Например, ако миналата пролет сте купували литър мляко за под 2 лева, а тази за защият продукт давате 3, то чудовището от под леглото определено се е равихрило във вашата стая.

И така, какво можете да направите, за да се преборите с инфлацията? Един от вариантите е да потърсите начини да намалите разходите си. Това може да означава намаляване на дискреционните разходи или намиране на начини за спестяване на пари за неща като хранителни стоки и комунални услуги. Знаем, че е въпрос на чест някои хора да имат последния модел телефон, но пролетното стягане на бюджета изисква малко повече дисциплина и по-малко консуматорство, особено ако старият ви смартфон е само на една година.

Ресторант, разполагащ с една маса, е резервиран за месеци напред

Друга възможност е да увеличите доходите си. Може да обмислите възможността да поемете работа на непълно работно време, да започнете странична дейност или да поискате повишение на заплатата си.

Друг стимул да направите пролетно почистване на бюджета си е летният сезон, който също чука на вратата.

Друго нещо, което трябва да вземете предвид при пролетното почистване на финансите си, е предстоящият летен сезон. Лятото е време за забавление на слънце, но може да бъде и скъпо. Ваканциите и фестивалите са скъпо удоволствие, а всеки има нужда от отдих.

Един от начините да се подготвите за летните разходи е да започнете да спестявате отрано. Направете списък на всички разходи, които очаквате, като например пътни разходи, билети за събития и екстремни преживявания, и след това преценете колко ще струва всяко едно от тях. След това можете да съставите бюджет и да започнете да спестявате в съответствие с него.

Друг начин да спестите пари за летните разходи е да търсите оферти и отстъпки. Много хотели, забележителности и фестивали предлагат отстъпки при ранно закупуване на билети или за закупуването им онлайн. Можете също така да потърсите оферти за пътуване и настаняване, като използвате уебсайтове като Groupon или Airbnb.

След 26 години на екран: Излъчиха последния епизод да „Pokemon”

Не забравяйте, че истинското удоволствие от пролетното почистване идва когато приключите и домът ви ухае на чисто и всичко е подредено. Подредете разходите си днес, за да може лятото ви да ухае на щастие.

Зимните сметки за електроенергия: минало (или не?)

Макар че зимата може да е зад гърба ни, сметките за енергия от студените месеци може би все още са в сила. Зимните сметки за енергия могат да бъдат значителен разход и ако все още не сте го направили, сега е моментът да предприемете мерки за намаляването им.

За да спестите пари от сметките за енергия е ви предлагаме да направите малки промени в ежедневните си навици. Например можете да изключвате осветлението и електрониката, когато не ги използвате, да изключвате зарядните устройства от електрическата мрежа, когато не ги използвате, и да вземате по-кратки душове, за да пестите топла вода. Знаем, че това е подобен съвет може да бъде отправен по всяко време на годината, но какъв по-добър момент от пролетта, за да започнете да го правите? Двадесет минутният горещ душ може да бъде намален до рамките на 5 минути и ви уверяваме, че капка по капка дълготрайният ефект ще бъде по-задоволителен от всяко изкисване в банята.

Забавната страна на бюджетирането

След като разгледахме сериозната страна на бюджетирането, нека да поговорим за забавната. В края на краищата, бюджетирането може да бъде стресиращо, но не е задължително да бъде само мрачно и безрадостно. Пролетното почистване винаги е по-леко и приятно, когато слушаме музика, шегуваме се с членове на семейството или танцуваме страстно с метлата. Има ли причина същото да не се отнася и до пролетното почистване и подреждане на бюджета ни?

“Не можете да ме уволните от моя клуб”: Джо Роугън отвори “Корабът майка на комедията”

На първо място, нека си признаем, че бюджетирането може да бъде досадно. Невинаги е лесно да разберем къде отиват парите ни и как да направим така, че да ни стигат и остават. Но ако успеете да откриете хумора в ситуацията, това може да направи процеса малко по-приятен.

Един от начините да направите бюджетирането по-забавно е да го превърнете в игра. Поставете си предизвикателство, като например да видите колко пари можете да спестите за седмица или месец. Защо не едно тридневно състезание по скъперничество с член на семейството или пък съревнование кой ще намери най-намаления продукт на пазара? Игрите и конкуренцията винаги са от полза, когато трябва да свършите нещо, което е част от света на възрастните.

Друг начин да внесете малко хумор в съставянето на бюджета си е да дадете на бюджетните си категории забавни имена. Вместо "хранителни стоки", защо не ги наречете "лов на храна"? Като един истински ловец, без значение дали ще преследвате дебела телешка пържола в супермаркета или сочен патладжан на зеленчуковия пазар, вие трябва да сте оптимален и рационален. Вдетиняването понякога върши страхотна работа, особено когато на работа ви се налага да сте сериозен възрастен.

И накрая, не забравяйте да се смеете на себе си. От време на време всички правим грешки с парите си, независимо дали става дума за прекомерни разходи за петъчно напиване или за забравяне да се плати сметка навреме. Вместо да се самобичувате за това, опитайте се да намерите хумора в ситуацията. В края на краищата животът е твърде кратък, за да приемаме всичко толкова сериозно. Ако счупите вазата по време на пролетното почистване, освен ако не е китайска антика от династията Шан, никой не очаква от вас да си скубете косите до последен косъм. Погледнете и на бюджета си от забавната му страна и тогава ще ви бъде по-лесно не просто да преживявате тежките загуби, но и да вземате разумни фискални решения, без драмата от посрещането на нов сезон със стари обувки да ви убие.

От изневяра с икономка до раздели за милиарди: Историите зад най-скандалните разводи

Организиране на бюджета

Сега, след като се позабавлявахме, нека се върнем към сериозната страна на нещата и да поговорим за това как да организирате бюджета си. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете:

  • Следете разходите си. Преди да можете да създадете бюджет, трябва да знаете къде отиват парите ви. Започнете да проследявате разходите си в продължение на месец или два. Можете да направите това с помощта на електронна таблица или приложение за бюджетиране на смартфонът ви.

  • Категоризирайте разходите си. След като имате добра представа за това къде отиват парите ви, категоризирайте перата в бюджета и им дайте приоритети. Обичайните категории включват жилище, храна, транспорт, развлечения и спестявания.

  • Поставете си финансови цели. Какво искате да постигнете с парите си? Искате ли да изплатите дълговете си, да спестите за първоначална вноска за жилище или да създадете фонд за спешни случаи? Поставете си конкретни финансови цели и след това създайте бюджет, който ще ви помогне да ги постигнете.

  • Правете корекции при необходимост. Бюджетът ви не е фиксиран в камък или антична ваза от династията Шан. Ако установите, че имате прекалено големи разходи в някоя категория, коригирайте бюджета си, за да компенсирате това. Може би трябва да намалите храненето навън или да намерите начин да спестите от покупките на хранителни продукти. Не се притеснявайте да прекроявате зададените рамки. Не сте шивач и не ви се налага да режете само веднъж след 7 премервания.

Тестове от косата на Бетовен доказаха, че е имал генетични здравословни проблеми

  • Придържайте се към бюджета си. Създаването на бюджет е едно, а спазването му - друго. Поемете ангажимент към себе си да спазвате бюджета си възможно най-стриктно. Не забравяйте, че всеки спестен лев е стъпка по-близо до финансовите ви цели. Ако започнете пролетно почистване и спрете по средата нито ще изпитате удоволствието от чистотата на дома ви, нито ще успеете да запазите изчистената част такава за дълго. Бъдете сериозни!

В заключение пролетното почистване и подреждане на финансите може да не е толкова вълнуващо, колкото пролетното почистване на дома, но е също толкова важно. Като отделите време да организирате бюджета си и да въведете ред във финансите си, ще се подготвите за финансов успех в дългосрочен план. А ако намерите начин да вкарате малко хумор в процеса, още по-добре. Така че смело се смейте, а след това се заемете със сериозната работа по бюджетирането. Банковата ви сметка ще ви благодари.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм