Принц Хари заяви, че твърденията, че се е похвалил в новата си книга с убийството на 25 талибански бойци по време на служба в Афганистан, са "опасна лъжа", пишат от Би Би Си.

Принцът беше критикуван за това, че е обсъждал убийствата в книгата си "Spare", като някои военни заявиха, че не е било правилно да се говори за загиналите като за "шахматни фигури".

Афганистанци: Принц Хари да бъде съден за убийството на 25 талибани, за които призна

Но в ефира на американската телевизия CBS Хари обвини пресата, че е извадила думите му от контекста, и заяви, че изкривяването застрашава семейството му.

Книгата, която беше публикувана във вторник, се превърна в най-бързо продаваната нехудожествена книга в историята на Обединеното кралство. Бяха закупени около 400 000 копия от мемоарите, въпреки че много откъси изтекоха в пресата преди официалното им излизане.

„Рекорд за предварителни поръчки“: Мемоарите на принц Хари са на върха на бестселърите във Великобритания

В обширно интервю със Стивън Колбърт в "Късното шоу", първото проведено след публикуването на книгата, Хари предположи, че е имало опити за саботиране на книгата му, разказа за влошените си отношения с брат си и нападна "фанатичната" британска преса.

Но той добави: "Последните няколко дни бяха болезнени и предизвикателни, тъй като не можех да направя нищо по отношение на тези изтичания на информация."

В своето осъждане на медийното отразяване Хари твърди, че медиите умишлено са избрали да "изопачат контекста" на неговия разказ.

Принц Хари: Някои членове на британското кралско семейство си легнаха с дявола

"Без съмнение, най-опасната лъжа, която изрекоха, е, че по някакъв начин съм се похвалил с броя на хората, които съм убил в Афганистан", каза той.

"Ако аз чуя някой да се хвали с подобно нещо, бих се ядосал."

"Наистина е обезпокоително и много тревожно, че това може да им се размине... Думите ми не са опасни - но изопачаването на моите думи е много опасно за семейството ми. Това е избор, който те са направили".

Хари заяви, че е искал да бъде честен за опита си в Афганистан и да даде на ветераните пространство да споделят своя опит "без никакъв срам".

"Цялата ми цел и опитът ми със споделянето на тази подробност е да намаля броя на самоубийствата (на ветерани)", добави той.

Принц Хари готви нови разкрития за кралското семейство

Хари също така твърди, че Бъкингамският дворец се е опитал да омаловажи историите, разказани в мемоарите му, с помощта на британската преса. Не бяха споменати имена, но водещият Колбърт попита дали е имало опити от страна на двореца да саботира книгата.

"Разбира се, и то главно от страна на британската преса", отговори Хари, без да навлиза в повече подробности.

Когато го попитаха за брат му принц Уилям, за когото се твърди, че го е бутнал по време на спор, той показа на публиката огърлицата, която е била счупена при инцидента.

В по-веселите моменти по време на интервюто Хари пи текила с Колбърт и се пошегува, че се чувства като на "групова терапия". Бяха му зададени въпроси за това, че е получил измръзване на пениса си по време на пътуване до Северния полюс.

„Живееш живота, който тя искаше за теб“: Кой предава послания на Хари от Даяна

Принцът също така призна, че е гледал сериала на Netflix "Короната" - драма, базирана на кралското семейство - и се пошегува, че проверява фактите в него.

За покойната си баба кралицата той каза, че най-много си спомня острия ѝ ум, чувството ѝ за хумор и "способността ѝ да отговаря на всекиго с напълно прямо лице - но напълно шеговито".

В книгата "Spare" принц Хари за първи път разкрива, че е убил 25 вражески бойци по време на две мисии в района на Хелманд в Афганистан.

"И така, моето число: 25. Не беше число, което да ми донесе удовлетворение. Но не беше и число, което ме караше да се срамувам", пише той.

„Той ме повали на пода“: Принц Хари обвини брат си Уилям във физическо насилие

"Естествено, бих предпочел да нямам това число във военната си автобиография, в съзнанието си, но по същия начин бих предпочел да живея в свят, в който няма талибани, свят без война..."

"Докато бях в жегата и мъглата на битката, не мислех за тези 25 души като за хора. Не можеш да убиваш хора, ако мислиш за тях като за хора. Не можеш наистина да навредиш на хората, ако мислиш за тях като за хора.

"Те бяха шахматни фигури, отстранени от дъската."

Той продължава да казва, че никога няма да забрави гледката как хората скачат от Световния търговски център на 11 септември и че войната е била "отмъщение за едно от най-отвратителните престъпления в световната история".

Принц Хари: Искам баща си и брат си обратно

Последвалото медийно отразяване на коментарите, които изтекоха в пресата преди публикуването на книгата, предизвика критики от страна на военни.

Бившият офицер от армията полковник Ричард Кемп, който наблюдаваше силите в Афганистан, заяви пред Би Би Си, че е обезпокоен от споменаването на мъртвите талибани като шахматни фигури, като каза, че подобни описания могат да дадат "пропаганда на врага".

А бившият полковник Тим Колинс, който придоби световна известност с речта си пред войниците в Ирак в навечерието на битката, заяви: "Той силно разочарова страната. Ние не правим прорези върху приклада на пушката. Никога не сме го правили."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм