Плановете за коронацията на краля са пазени в строго пазена тайна под кодовото име "Операция Златно кълбо", пише Sky News.

Някои от тези подробности ще останат в тайна до самия ден, но ето кратка представа за някои факти, които може да не знаете за коронацията.

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Музика, подходяща за крал

Коронацията обикновено включва пълен оркестър и един или дори два хора.

Някои парчета са силно свързани с коронациите. Свещеникът Садок на Хендел е опора от 1727 г., докато версията на сър Хюбърт Пари на I Was Glad се изпълнява от 1902 г.

Няколко нови произведения бяха представени премиерно на коронацията на кралицата през 1953 г. и е вероятно нови произведения да бъдат поръчани за коронацията на краля. Те може да отразяват една по-модерна и разнообразна Великобритания.

Меган Маркъл няма да присъства на коронацията на крал Чарлз Трети

Коронационният хор ще изнесе концерт в замъка Уиндзор в неделя, 7 май. Хорът ще бъде съставен от разнообразна група хорове от общността и любители певци от цялото Обединено кралство като хорове на бежанци, хорове на NHS, певчески групи на ЛГБТК+ и хорове от хора с увреден слух.

Коронационни почести

Обичайно е монархът да връчва почести, за да отбележи своята коронация.

Тези за коронацията на кралицата са публикувани в The Gazette на 1 юни 1953 г., ден преди нейната коронация.

Китаристът на „Куийн“ Брайън Мей удостоен с рицарско звание от Чарлз III

Бъкингамският дворец все още не е публикувал списък с почести за коронацията на краля.

Почестите за коронацията ще бъдат вторият списък, присъден от краля, след като той издаде новогодишните почести четири месеца след смъртта на кралицата. 

Кой плаща сметката?

За разлика от кралските сватби, коронацията е държавен повод, което означава, че правителството плаща.

Церемонията за кралица Елизабет II струва общо £1,57 милиона - еквивалента на £46 милиона днес.

„Страстен градинар“. Силуетът на Крал Чарлз сред цветя замени Елизабет II на пощенски марки

Говори се, че кралят планира церемония по коронясването, която ще бъде по-евтина от тази на майка му поради кризата с разходите за живот.

Пправителството отговаря и за списъка с гости. Докато повече от 8000 души присъстваха на коронацията на кралицата, очаква се скромните 2000 да присъстват на церемонията за краля - достатъчно, за да напълни Уестминстърското абатство, без да има нужда от допълнителни места.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм