На българската класическа музикална сцена предстои грандиозно събитие. За първи в България пристига Английският камерен оркестър, оркестърът под егидата на крал Чарлз. На 13 юли в София пред катедралата „Св. Александър Невски“ меломаните ще се насладят изпълнения на Моцарт, Хендел, Бах, както и английски композитори.

Концертът е организиран от британското посолство в България и Столичната община.

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз

Английският камерен оркестър е сред водещите в света, свирил в повече страни от всеки друг оркестър, записал над 1500 произведения и свирил с най-великите музиканти в света в своята петдесетилетна история. От 1977 година той има за свой патрон крал Чарлз III и е свирил за много кралски събития за него и семейството му. Американската радио мрежа CPRN го избира за един от най-великите „живи“ оркестри в света.

В България оркестърът ще свири заедно със своя ръководител и солист Стефани Гонли и с 21 музиканти.

Коронацията на крал Чарлз: Малко известни факти за церемонията

На пресконференция днес мениджърът на оркестъра Джеймс Ръдърфорд заяви: „За нас е изключително голяма чест да имаме възможността да направим концерт на такова знаково място – пред катедралата ‚Александър Невски“.

В програмата на концерта оркестърът е включил и две български произведения и си сътрудничи с млада българска солистка, допълни мениджърът.

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

„България е представена като много важна туристическа дестинация в Обединеното кралство и възможността да се присъства на концерт пред катедралата „Александър Невски“ е нещо изключително“, заяви от своя страна британският посланик д-р Робърт Джон Диксън. „Това е и знакова година – годината на коронацията на крал Чарлз, който е патрон на Английския камерен оркестър от много години, което добавя допълнителен изключително важен акцент“.

„Представянето на класическа музика и на артисти от такава величина стана традиция. Това беше една моя идея, която започнахме преди 3 години“, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Подобни концерти показват, че София поддържа високо ниво и може да бъде част от културния календар на Европа“, заяви още тя.

Меган Маркъл няма да присъства на коронацията на крал Чарлз Трети

Пред БГНЕС Джеймс Ръдърфорд сподели, че Крал Чарлз е присъствал на много концерти на оркестъра през годините и един от неговите любими композитори е Щраус. А в изпълнение на Анклийския камерен оркестър един от любимите му композитори е английския композитор Бендажимин Бритън.

„Много съм развълнуван да бъда тук с оркестъра. Оркестърът е основан през 1948 година, но истинското му създаване е през 1960 година. Но за първи път в историята му ние посещаваме София. За нас е чест да свирим пред българска публика именно пред знаменателната катедрала. Разходих се вчера из нея и останах впечатлен. Бил съм вече в България преди години и за мен е наистина вълнуващо да бъда тук отново“, каза пред БГНЕС Джеймс Ръдътфорд. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм