Рубриката енциклопедия на българската нация “100-те национални дефекта” продължава да ниже темите като чушки за сушене, с което изречение любезно се напомня на читателя да си наниже чушките или да си ги спретне на някаква зимнина. Сега е моментът!

Освен откриването на кампанията за зимнината се откри и друга кампания — за общината. И в двете се очакват изненади от цените на суровините до вкуса на крайния продукт. Разбира се, както едни предпочитат лютеницата с истински парченца зарзават, други я предпочитат гладка, така и народните нагласи кой да бъде кмет, съветник и кой да се върне на старата си работа, се разминават.

Ние сме народ, който е най-обединен в желанието си да се дели. Делим се за дребни битови неща като таратора дали да е със стъргани краставици, или като хората, тоалетната хартия дали да я поставяме, така че да излиза отзад и отдолу, или отпред и отгоре. Делим се и за геополитически работи като например кога смятаме, че Русия ще се провали в опита си да унищожи Украйна и ще се отдаде на поредната си революция — едни смятат, че ще е тия дни, а другите, че не само няма да стане, ами че и никога нищо такова не се е случвало с големия ни брат, майка и баща.

Затова няма изненада, че тия дни се разделихме пак, даже по-церемониално от обичайното — на кандидати за кметове и общински съветници и кибици. И докато първата група е огромна, все пак кибиците също не са за подценяване и на всеки кибик се падат по около 700 кандидати, от които да си избере какво да пише в предстоящите 2-3 бюлетини на изборите.

Читателят тук ще рече, че то какво му е особеното на това — навсякъде по света хората гласуват за различни кандидати и спорят кой е по-удачен. Но тук имаме една наша си специфика. Тя е двустранна.

От една страна нашенският кандидат за кмет често толкова никой не го знае кой е и какъв е, та се налага да се хвали и изтъква съвсем сам. Толкова голяма част от народа ни има самочувствието, че е достойна да управлява, а след изборите се изненадва, че дори собствените роднини и приятели не са гласували подкрепа, че предстои един месец да слушаме самопризнания как единствената слабост на тези люде е честността, моралът и трудолюбието. 

Сами ще го изтъкват, защото често кандидатите в кметско-съветническите листи не са убедили дори съпартийците си в своите качества, а са спуснати, парашутирани и инсталирани в тях от големите партийни вождове. Често мотивите за това остават неясни, но утехата е, че поне големците и деспотите от централата биха гласували за тях.

Втората удивителна нашенска специфика е загрижеността за противниковия кандидат. Отваряш фейсбука на произволен кандидат и отдолу може да видиш плеяда от коментиращи капризни хора, които считат въпросния за недостоен, незаслужил, съмнителен откъм минало и обезателно некадърен откъм бъдеще. Задават се въпроси как така е издигнат този и как така за пореден път надеждите на симпатизантите на партия Х или Y са предадени. Преглед на виртуалния профил показва, че загриженият в 103% от случаите демонстрира симпатии за съвсем други партии и навярно дори да бе издигнат Христос, пак щеше да намери кусур. Например, че Иисус няма уседналост.

За да бъдат онагледени тези специфики, читателят може да си представи, че ще купува зеле, за да напълни бидоните на терасата си с аромата на спасителния сок, неутрализиращ ефекта на това, че снощи не се е прибрал на третата бира, а се е освинил с още осем. Но търговецът, вместо да изложи зелките си и да даде възможност техните качества да бъдат оценени от читателя, ги е покрил и просто твърди, че са супер. А тях може да ги няма.

За втората специфика читателят може да си представи, че все пак се е сдобил с някакво зеле. По-добре от никакво. И още преди да го е претакал за първи път, неговият комшия вече е на мнение, че зауеркраутът няма да му се получи и по-добре да не се занимава. И за капак да се окаже, че комшията не тачи зелето, защото му образува газове и му обостря гастрита, та онзи яде само сухари и чакъл и без това. 

Поуката е, че е време за зимнина, но трябва да се внимава, за да не се наложи да се прави зимнина на зимнината и ремонт на ремонта, защото е скъпо, времеемко и комшията е киселяк.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм