“100-те национални дефекта” е нов проект, осъществяван с подкрепата на ЮНЕСКО, НАТО, Министерството на туризма на Република България, Руския патриарх Кирил и таксите от Airbnb от къщата в Барселона. Целта на рубриката е да покаже уникалните страни на България и така случилия ѝ се народ. Ако искате да я подкрепите, споделете текста с всички случайни хора, които ще срещнете днес. 

“И все пак тя се върти” — се твърди, че нявга е казал Галилео Галилей, бащата на братя Галеви. И хубаво го е казал, явно знаейки, че ще ми помогне с увода на първия текст в тази чисто нова и вече класическа рубрика. Е, по-точно през 1633 година Гальо е рекъл “E pur si muove”, което нормален човек би превел “И все пак се движи”, но ние обичаме да извъртаме нещата. Ние, българите. Но за такава завъртяна тема си идва дюшеш. 

„Издирвани от Интерпол“: Кои са Братя Галеви

Въртим чевермета, въртим ги с 200, обичаме политически и икономически врътки, но няма да откажем безплатни врътки в онлайн казино. Въртим обръчи, извъртаме поглед от неудобни гледки и един от националните ни вицове окончава с емблематичната реплика на похапналите кучешко ако мутри: “Въртиме тука едни пари”. Въртим се на малките си пръсти, въртим гаджета, смеем се на това колко чужденци са нужни, за да завъртят електрическа крушка, докато ние сме врътнали енергото и въртим електромера на комшията. 

Понякога обаче въртенето звучи прекалено евтино, непристойно и леко незаконно, та му придаваме претенция с други думи. Модерна алтернатива на въртенето е ротацията. Тя има културно излъчване и сякаш казва “всичко ще се върне на мястото си, докато правим врътка”.

Кабинетът “Денков-Габриел“ се закле, Радев напусна залата

Но преди на читателя да му се завие свят и да му се прииска да завърти един шамар на автора за този встъпителен конструк, нека се дефинира отговор на питането защо една тъй необходима рубрика за националния облик на България започва с наглед толкова битова тема? Нима си нямаме безобразно красива природа, която да пречи на строителния ни порив? Защо не обърнем внимание на това как можем да си позволим все по-скъпи анцузи и да имаме все по-малко спортни успехи? Защо не се възхитим на факта, че хем толкова много крадем от себе си, хем ставаме все по-богати и сме открили икономическо перпетуум мобиле? 

Защото за да можем всичко това, а и още безброй други работи, ние трябва да знаем да оцеляваме. А въртенето е фундаментът на българското оцеляване.

От номинация без конкурент до уронване престижа на съдебната власт. Кой е Иван Гешев (снимки)

Ето, г-н Гешев как се извъртя срещу Борисов и Пеевски, за да оцелее? А те как се извъртяха срещу него, за да оцелеят? А членовете на ВСС не се ли позавъртяха след няколко процедури с далеч по-внушителни поводи, да отстранят главния прокурор, защото бил казал, че народът имал за задача да си изрине политическия боклук? Точно тези членове на ВСС, неспособни да съставят едно правилно граматически сложно съставно изречение, всеки от тях ползващ думата “преценям”, отстраниха доскорошния си приятел заради приказки.

И с променливо темпо и посока на въртене всички, посочени по-горе, ще оцелеят. Ето, предишното правителство арестува Бойко Борисов. Не се харесват. Но сега се въртят заедно и няма да му дадат поискания имунитет за оная къща в Барселона, дето от 2016 година се дъвче, изследва и разследва, но чак сега, след завъртането на Гешев, се почна темата по същество. Ще се извърти и тази тема.

Разследване на Биволъ разкрива руска връзка в “Барселонагейт”

Мнозина се гневят, че сега Борисов в общо правителство с ПП-ДБ е изпран. И не се усещат, че то и прането си е въртене. Колкото повече обороти достига една пералня, толкова по-хубаво пере. 

Да, понякога забавяме темпото и вкарваме един елемент — сучене. Въртим, сучем и хем не даваме оръжия на Украйна, хем сме им дали ключови работи. И вълкът сит, и Корнелия Нинова завъртяна.

Политолог по Дарик: Когато правителството мълча за помощта за Украйна, говореха Фейсбук и Радев

Но въпросът е, че въртенето не бива да спира. Днес сме приятели, утре — опоненти, вдругиден пак ще се сприятелим, а след това идва уикенд, ела на гости да се повъртим с едни хора. Ще те запиша и ще те въртят по новините. 

За по-енергичното, мощното и бързо въртене понякога е нужна външна сила. Дали ще е река, вятър или впрегнат кон, мелницата има нужда да бъде побутната. Но след индустриализацията ние можем да се радваме на електричеството, а за него са ни нужни магнитите. Без магнити електричеството няма посока, не знае кое е правилно и кое — не. И в българското въртене се включиха помагателни външни магнитни сили, така че да оцеляваме още по-бързо и мощно.

Пеевски става член на Комисията по конституционни въпроси

Представете си преди точно 10 години прясно назначения млад и корпулентен шеф на ДАНС, който малко преди това бе крещял истерично по Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. А сега си го представете това импулсивно и ненаситно момче да тръгне да прави мъдра конституционна реформа, която да ни гарантира разделение на властите, така щото да не може да се сливат политици, магистрати и медийни магнати в една обща врътка. Еволюцията е част от думата революция, а пък тя значи завъртане.

И Пеевски се върти! Магнитът засега му е дал добра посока, но тази работа с въртенето може и да има начало, но никога няма край.

Що е „Магнитски“ и защо има почва у нас?

Неслучайно казваме, че много от великите български личности от миналото се въртят в гробовете си. Защото дори на два метра под земята не може да се оцелее без въртене. Ако не се позавъртиш, срамът от случващото се отгоре би те смазал пак, така поне разпределяш тежестта равномерно.

“Този филм не е за любов“: Борисов, Борислава, Барселона

Въртенето, пък било то по-гурме версията му, известна като ротация, е вродено умение на българите. Заложено ни е от хилядолетия и ни е помогнало да преживеем и да се отърсим от какви ли не кризи. И да не ни лепне никаква тежест от тях. Вярно, че от центробежните сили често и умът ни излита през ушите, но по-добре оцелял и глуповат, отколкото умен и затрит. Така че дори понякога да звучи нечистоплътно, цинично, непристойно и гнусно, въртенето ни си е наш щит, оръжие и метод за терморегулация, за да не се препотяваме, когато стане напечено.

С въртене сме готови да преживеем още хиляда робства, присъствия, окупации, преходи и заседания на ВСС. Въртящият съдебен съвет.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм