Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува вчера, 12 юни, да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. То  бе провокирано от изявление на главния прокурор по време на пресконференция на 15 май, на която Иван Гешев използва изразът „политически боклук”. Според Иван  Гешев с въпросния израз няма уронване на престижа на съдебната власт. По думите му всъщност част от вносителите са направили това, внасяйки изначално неоснователно искане за отстраняването му. 

“Гешев е тъжност“... И още от Фейсбук за освобождаването на главния прокурор

СНИМКИ: БУЛФОТО

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Какво пише обаче в биографията му?

Иван Стоименов Гешев е роден през декември 1970 г. в с. Мирково, Софийска област. Завършва висше юридическо образование във ВИ на МВР през 1994 г. Юридическия си стаж започва през 1996 г. в Столичната следствена служба. В Пето районно управление в столицата работи като оперативен работник и следовател.

Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор

През 2006 г. става прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2012 г. - в Софийската градска прокуратура. На 19 юли 2016 г. прокурорската колегия на ВСС го избира за административен ръководител на специализираната прокуратура с 9 гласа “за” и 1 “против”, след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса. На тази длъжност е до 16 юли 2018 г. През 2018 г. е избран за зам.-главен прокурор. 

Гешев след освобождаването от ВСС: Ще изчакам решението на президента

Изслушване на Гешев като кандидат за нов главен прокурор

През юли 2019 г. е номиниран от всички 11 прокурори в Съвета, без да има конкурент и като единствена кандидатура за главен прокурор. Това е съпроводено от протести и контрапротести, припомня NOVA. През 2020 г. заема длъжността главен прокурор на България.

Евгений Кънев пред Дарик: Гешев щеше да си изкара мандата, ако не беше войната в Украйна

Гешев встъпва в длъжност главен прокурор  

Малко след заемането на поста, Иван Гешев иска от Конституционния съд тълкуване на текста, засягащ имунитета на президента Румен Радев. Месеци по-късно прокуратурата и Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор влизат в президентството. Целта е претърсване на кабинети на служители от администрацията на държавния глава. Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са задържани по подозрения, че са участвали в престъпен сговор с цел търговия с влияние. Акцията на „Дондуков” 2 е и един от поводите за протести в страната и чужбина с искане за оставката на обвинител номер 1.

Паунова по Дарик: ГЕРБ и ДПС създадоха един неуправляем човек, който знае всичките им тайни

Името му се свързва с арестите на фамилиите Баневи и Арабаджиеви. В последната година от работата му са повдигнати обвинения на кметовете на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, на пловдивския район „Северен“, както и на Божурище и Костенец. Гешев е работил и по делото за КТБ. 

“Този филм не е за любов“: Борисов, Борислава, Барселона

Показно задържане на кмет на район "Младост"

Името му се свързва и с разразилия се през лятото на 2020 година корупционен скандал „Осемте джуджета“. Скандалът уличава висши магистрати, като се пораждат и съмнения за противозаконна дейност, извършвана в специализираната прокуратура. Потърпевши допускат, че Гешев също е бил в течение на тази дейност. Въпреки че със случая е запознато американското посолство в страната, впоследствие се пораждат съмнения, че прокуратурата прави опит той да се потули. Самият Иван Гешев отрича всички тези твърдения и заявява, че по случая се извършва обективна и безпристрастна проверка от страна на прокуратурата.

“Политически боклук”. Или как 14 часа ВСС изследва колко емоционален е бил Гешев (видео)

Шествие в защита на Иван Гешев

С идването на новата власт оставката на Гешев беше искана все по-настоятелно. Поетапно беше закрита Спецпрокуратура, а Бюрото за защита на свидетели прехвърлено от главния прокурор към правосъдния министър, добавя още NOVA.

Протест пред ВСС срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Последва опит за предсрочно освобождаване на Гешев през лятото на миналата година. Висшият съдебен съвет обедини сигналите на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, а равносметката - искането беше отхвърлено с 16 на 2 гласа.

На 1 май тази година до кортежа на Гешев избухна взрив. Последваха трусове както в съдебната система, така и в политическите среди. Гешев заяви, че е бил заплашен да подаде оставката си и демонстративно я скъса пред медиите. Прокурорските среди се разделиха, като част от членовете на ВСС поискаха предсрочното освобождаване на обвинител номер едно, а прокуратурата поиска имунитета на няколко депутати, сред които и на Бойко Борисов.

Ясен Тодоров: Гешев ми каза, че не е спал две седмици заради шока от атентата

Дни преди отстраняването му, главният прокурор сезира Конституционния съд с няколко въпроса, свързани с легитимността на ВСС. Гешев атакува и механизма за разследване на главния прокурор.

Междувременно в парламента за заговори и за премахване фигурата на главния прокурор, като и от ДПС обявиха, че подкрепят отпадането. 

СНИМКИ: БУЛФОТО

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм