Корупционната среда в условията на втори "исторически компромис". Темата коментира журналистът Полина Паунова в предаването "Дребният шрифт" по Дарик радио.

"Аз ще разделя случващото се на няколко парчета. Първото и основно парче е такава промяна не само на Конституцията, а и на устройствените закони, които да гарантират независимост на съда. Това изглежда като едниственото основание за съществуване на този кабинет, иначе той няма спойка. Трудоустрояването на някакви хора не може да бъде основание за съществуване на власт. В момента България не се намира в състояние, в което просто й е нужно правителство", заяви Паунова. 

Гешев поиска имунитета на Даниел Александров

"Това, на което му викаме държава, е една мафиотска структура. Никога по-ясно не се е виждала абсолютно непропукваема връзка между политическа власт от страна на ГЕРБ и ДПС, и прокурорска власт от страна на всички назначения - ВСС, главния прокурор. Всички те водят към ГЕРБ и ДПС. Това нещо стана много видимо. Отделни хора говорят за това 10 години. И сега всичко това, което толкова време е поставено пред обществото, става най-важното", добави журналистката.

Иван Гешев отмени обръщението си към нацията

"Що се насае до "Продължаваме промяната-Демократична България", тези формации не могат да казват, че управляват, за да пазят Блъгария от руснаците. Те трябва да управляват, за да реализират своите приоритети. Спрат ли да преследват това, те се отказват от собствените си заявки", каза тя.

БСП внася проект за решение за сваляне на имунитета на Борисов

"Това конституционно мнозинство е много съществено, защото със 120 народни представители тази работа не става. Задължително е привличането поне на ДПС. С тях е най-лесно, защото имат необходимия брой гласове. Гешев размахва делото "Барселонагейт", а ГЕРБ и ДПС са доста притиснати от това чудо, което те създадоха. Те създадоха един неуправляем човек, на когото повериха всичките си тайни, за да ги варди и те да седят на власт. И сега, когато той е решен да брани поста си, е решен да разкрие тези тайни", заяви Паунова.

Заседанието на ВСС стана повод за коментари и в кулоарите на НС

"Ние не можем да се доверим на Гешев вече като главен прокурор, но трябва да имаме предвид и че той знае доста. Онези хора, от които зависи съдебната реформа, също знаят това, затова те трябва да бъдат притиснати. Начинът е да се избере главен прокурор почтено. Реформата на съдебната власт е целеустремен и съзнателен отказ от нерагламентирани права", добави тя.

Балабанов: Зрители сме на битка за влияние в съдебната власт

"Не можем да откажем на никого правото да осъзнава неща и да се промени. Защото, ако го откажем, това означава, че абсолютно отказваме да имаме прогрес. Аз не съм оптимист. Аз съм убедена, че те (бел. ред ГЕРБ и ДПС) ще се опитат да продължат да влияят по начина, по който са го правили досега. Те ще се опитват да изнудват членове на ВСС. Въпросът е, че ако се прокарат промени в Конституцията, които да гарантират, че съдът ще решава кариерните си въпроси без мешателството на прокуратурата, ако се бетонира или поне гарантира независимостта на съда, то тогава хора, които са там, ще действат малко по-свободно", смята тя.

След 14-часово заседание: ВСС отложи гласуването за отстраняването на Гешев

"Парламентът много бързо трябва да сформира комисия, която да разгледа искането за имунитета на народните представители. На първо място трябва да се започне с този на Борисов. Тук става дума за много тежко престъпление. Обвинението е в пране на пари. Когато има голяма криза в държавата, трябва всичко да се връща в основите - основите са парламента. Депутати трябва да разгледат доказателствата, изпратени от прокуратурата, и да преценят кога да бъде свален имунитетът на Борисов. Не дали, а кога! Случаят "Барселонагейт" трябва да бъде разгледан, не трябва да остава така и Народното събрание трябва да поеме отговорност за това. Никой не очаква от Бойко Борисов да се откаже от имунитета си, докато Гешев е на чело на прокуратурата, защото това може да бъде разглеждано като отмъщение, но в момента, в който Иван Гешев слезе от този пост, този имунитет трябва мигом да падне. Ако се случи така Гешев да се задържи на поста си, тогава вече правителството трябва да прецени кои доказателства натежават повече", заключи Паунова.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм