Очакваше се около 20 часа днес главният прокурор Иван Гешев да направи обръщение към нацията. Според “Сега” обаче Гешев е решил да отложи заявеното от него самия само преди няколко часа изявление по БНТ.

БСП внася проект за решение за сваляне на имунитета на Борисов

"Сега" цитира свои източници от прокуратурата. Главният прокурор има право на това обръщение по Закона за радиото и телевизията.

Той обяви, че ще го направи, след като стана ясно, че разглеждането на искането за уволнението му от Висшия съдебен съвет ще продължи в понеделник, 12 юни. Точно затова и заявката на главния прокурор прозвуча като закана за някакви разкрития.

“Политически боклук”. Или как 14 часа ВСС изследва колко емоционален е бил Гешев (видео)

След това, изглежда, е размислил. Според източниците на "Сега" причината е 14-часовото заседание на съвета вчера, както и предстоящото пътуване на Гешев в Брюксел, където е поканен на изслушване от евродепутати.

Оттеглиха първото предложение за освобождаването на Гешев

Очаква се главният прокурор да направи обръщението си следващата седмица, вероятно в четвъртък. До сряда, включително, той ще е в Брюксел.

В четвъртък пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха "против". Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

Разследване на Биволъ разкрива руска връзка в “Барселонагейт”

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за отстраняване от длъжност на главният прокурор Иван Гешев. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук”. 

Вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет стана повод за коментари и в парламентарните кулоари.

Заседанието на ВСС стана повод за коментари и в кулоарите на НС

След отложеното решение за оставката на Иван Гешев от ГЕРБ-СДС уточниха, че не упражняват вмешателство спрямо Висшия съдебен съвет. Рая Назарян заяви, че ВСС сам взима решенията си, като последното, което зависи от парламента е законодателната инициатива и приемането на законите.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ развитието на процедурата по освобождаването на Иван Гешев показва колко належаща е дълбоката съдебна реформа в България. По думите ѝ дългото производство не е изненада.

Палежи, побоища, контрапротести, скрити камери: Служител на Петьо Еврото проговори, преди да бъде арестуван

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че е тъжно, че във ВСС има хора – копчета, които като натиснеш започват или спират да работят. По думите му часове, след среща на главния прокурор Иван Гешев в американското посолството, първото искане за оставката му е било оттеглено.

Бакалова: Разследването цели да установи с какви държавни пари Борисов се е грижил за детето си от Йовчева (видео)

Зрители сме на битка на влияние в съдебната власт, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Според него отдавна всички български искат оставката на Иван Гешев, като той трябва да се присъедини към този морален казус.  По думите му от друга страна не можем да се месим във войната на съдебната власт. А, от трета страна има логично поискани имунитети от прокуратурата, които трябва да се случат.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм