Цивилни полицаи задържаха Кристиян Христов, минути преди обявената от него пресконференция. Отвеждането на героя от „Осемте джуджета“ е по искане на Софийската районна прокуратура, каза вътрешният министър, цитиран от bTV.

„С големи букви беше написано „НЕЗАБАВНО доведете лицето за изясняване на процесуално следствени действия“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Любена Павлова: Магистрати и полицаи бяха на заплата от 2 000 до 20 000 лв. при Пепи Еврото

Кристиян Христов е отведен за разпит по образуваното разследване за принуда над бизнесмени, по което се издирва и Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Той е освободен на същия ден, но до момента не е давал изявления.

Междувременно е обвинен в незаконни заснемания, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Часове преди несъстоялия се негов брифинг обаче, Христов се свърза с bTV и поиска да даде интервю от разстояние.

Аз съм Кристиян Христов. Станах известен покрай скандала „Осемте джуджета“. Притеснявам се за здравето и живота си. Вие бихте могли да дадете гласност, защото би могло да се случи така, че да ме арестуват, да ми образуват много дела и след това вече ще бъде много късно да споделя какво всъщност се е случило“. Така започва разказът Кристиян.

Бакалова: Разследването цели да установи с какви държавни пари Борисов се е грижил за детето си от Йовчева (видео)

Той се връща назад с около 7 години, когато се запознал с тогавашната съпруга на Петьо Петров - Любена. По думите му той е бил вербуван да участва в „платени контрапротести“.

Бях студент в НСА. Дойде при мен един мой приятел, който ми е съименник и ме попита дали искам да участвам в протест. Аз попитах за какво е този протест. Тогава беше за правосъдни реформи. Протест, организиран от Любена Петрова, т.е., това беше контрапротест на протеста на Правосъдие за всички… Правосъдие за всеки..,  не си спомням, кой от протестите беше. Има няколко протеста, в които съм участвал, включително и в протеста пред ВСС срещу „агнешките главички“. Това са протести, организирани от Любена Петрова. Срещу заплащане. Парите, за които аз участвах, бяха по около 100 – 150 лв. за протест“, разказва мъжът.

МВР води проверка дали полицай е саботирал търсенето на Петьо Еврото

По време на споменатите събития през 2015 г. публичност доби сдружението на Павлова – „План Б“, което участваше в демонстрации срещу тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. По това време съпругът на Любена вече е пенсиониран следовател. Христов разказва, че постепенно се сближил със семейство Петрови. И започнал да изпълнява техни задачи като „момче за всичко“. Първо за пари, а после – „по принуда“.

Моята шефка всъщност беше Любена Петрова. Петьо Петров всъщност хапваше, пийваше, прибираше се и си лягаше. Имахме в офиса на „Позитано“ един служител, юрист беше момчето… Тя се съмняваше в него, че той е предател. Един ден дойде при мен и ми каза, "Искам да пребиеш въпросното момче, да му счупиш краката". Аз казах, че няма как да го извърша това нещо, тя тогава ми заяви – твоите или неговите крака, ти избираш. След още куп заплахи, аз се съгласих да го организирам това нещо. Намерих момчета, които го свършиха. Свършиха това нещо, пребиха го."

Ивайла Бакалова: Бойко Борисов е казал, че ще ни приключи

"Организирах запалването на цех за дограма в Зелен Дол, община Благоевград. Успешно премина това нещо, момчетата, също мога да се свържа с тях, които извършиха това, също бяха заплашвани, както и аз многократно бях заплашван. Опожариха въпросния цех за дограма“, признава Кристиян Христов.

За пожара в посочения цех през 2018 г. има медийни публикации. bTV се свърза със собственика на цеха, който заяви, че засега няма да коментира казаното от Христов. А момчето за всичко продължава да описва задачи, които по думите му Любена го карала да изпълнява:

Снежанка от “Осемте джуджета”: Коя е Любена Павлова? (видео и снимки)

Снимах разни хора, като тя ми обясняваше, че това са хора, които са сбъркали и т.н. Впоследствие... аз дочух, че снимам магистрати, политици и служители на МВР. Снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са. Започнах да ходя и в ресторант „Осемте джуджета“ с нея… Там аз и други момчета станахме свидетели на многократните посещения на Иван Гешев, преди да бъде избран за главен прокурор, на други магистрати, които не мога да назова по име, но като ги видя ще се сетя“.

Христов разказва, че във ВИП помещението на ресторант "Осемте джуджета" е имало монтирана скрита камера, която засмемала срещите на Любена и Петьо с магистрати, както и "плащания" към магистрати. Детайли и имена в момента на проведеното интервю Христов не даде, с обещанието, че тях ще разкрие "по-късно".  

Арестуваха собственика на „Изамет“

Така идва моментът, когато Петрови предложили на Христов да му прехвърлят асансьорните дружества на бизнесмена Златанов, разказва той – срещу около 30 000 лв. През 2020 г. пред Антикорупционния фонд Златанов описа прехвърлянето като част от схема за принудително изземване на бизнес.
На образуваната преди няколко години прокурорска проверка по случая Кристиян е разпитан.

Дал съм грешни показания отново под натиск, лъжесвидетелствал съм под натиск. Защото ще умра, защото нещо ще се случи с мен, защото няма да спя спокойно и куп други заплахи“, твърди той.

Бившата жена на Пепи Еврото: Той е написал писмото до Гешев! Взе ми детето, всички ги е страх от него

Пред bTV Кристиян Христов повтаря, че изнесеното дотук не е всичко и обещава да разкаже още факти в бъдеще. Часове по-късно обявява пресконференция, а преди да я осъществи, е задържан и отведен.

bTV потърси и бившата съпруга на Петьо Петров – Любена Павлова, жената, която Кристиян посочи като основен виновник за принуда и заплахи срещу него. Медията я кани да отговори на твърденията на мъжа за платени протести и поръчки за побой и палеж. След няколко разговора по телефона, Любена се съгласи единствено да бъде цитирана.

АКФ за ”Осемте джуджета”: Случаят осветява сърцевината на корупцията в съдебната система

Кристиян Христов е незначителен човек, който беше и продължава да е момче за всичко на Петьо Петров. Той лъже. През 2017 г. аз родих дете и се посветих на него. Несериозно е Христов да твърди, че една петдесет килограмова жена го е заплашвала да извършва каквото и да било. Смятам, че Кристиян е накаран от бившия ми съпруг да атакува мен, след като вече разказах в интервю за схемите му“, казва в своя защита бившата съпруга на Петьо Петров.

“Тържище на бъдеще“: Бившата съпруга на Пепи Еврото проговори за “Осемте джуджета“

Става дума за интервюто на Любена за Антикорупционния фонд. Първата му част бе излъчена на същия ден, когато и Христов потърси bTV и опита да даде брифинг пред всички медии. Тя говори главно срещу бившия си мъж – Петьо Петров, за времето до 2020 г., когато управлявали ресторант „Осемте джуджета“. Посочва го като главно действащо лице в схеми за присвояване на бизнес и компромати. Споменава и за писмото до главния прокурор Иван Гешев, с което преди седмици той бе поканен да подаде оставката си.

Прочетох писмото, което е изпратено на главния прокурор. Там до 10 ч. да си подаде оставката, какво беше? Седял сам на ръба на скалата, па Мечо Пух... Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден и в това писмо аз съзирам него, това няма вариант да е писано от друг човек“ казва в интервюта за Антикорупционния фонд Любена.

Антикорупционният фонд публикува снимки на Сарафов от ключовото заведение „Осемте джуджета“

Така Кристиян и Любена – две фигури от кръга на издирвания Петьо Петров, проговарят по едно и също време. Време на остър конфликт между двама висши прокурори у нас – главния прокурор Иван Гешев и зам.-главния Борислав Сарафов. Единият герой от „Осемте джуджета“ свидетелства срещу Гешев, другият – срещу Сарафов.

Иван Гешев, когато е идвал, а и други, почти всеки път си е тръгвал с торбички, в които носи нещо. Г-н Сарафов аз лично не съм го виждал в заведението“, казва Христов.

Петър Петров-Еврото е обявен за издирване

Обратното твърди Любена: „Гешев не е идвал в ресторанта“. А за Сарафов казва: „Идваше редовно, един – два – три пъти седмично, аз не съм седяла там по цял ден, но идваше редовно. Рядко със семейството си. Не са идвали заради хубавата храна. Идваше по работа. Идваха за пари, дали да оставят, дали да вземат“.

bTV потърси за коментар споменатите двама висши магистрати. По телефона зам.-главният прокурор Сарафов нарече думите по свой адрес „инсинуация“: "Всичко, което тя казва, е плод на дълбоката колаборация между Любена и Иван Гешев. Очевидна е фиксацията върху мен. На тези снимки, на които ме насадиха… отивайки там по покана на Гешев – аз отивам там по покана на Гешев, който казва, „ела да се видим“… Аз отивам там с г-жата си и малкия си син, мислите ли, че бих отишъл там със съпругата си и с моя малък син", каза Сарафов.

Гешев: Целта ни оттук нататък е истинска съдебна реформа

bTV покани за отговори и Иван Гешев. На форума, посветен на трансграничната престъпност в Бургас, главният обвинител отказа да коментира твърденията, че е посещавал заведението на Петьо Петров. На последвала неформална среща с журналисти той отговори: „Ресторантите са много по-безопасно място от бомба на пътя“.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм