"В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, те не уважават разделението на властите". Това заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Висшият съдебен съвет обсъжда второто искане за отстраняването на главния прокурор.

Гешев внесе искане за имунитета на Борисов

Според Гешев атаката срещу него идва от партия ГЕРБ.

„Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите“, посочи Гешев и добави: „В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни имена“.

Любена Павлова: Магистрати и полицаи бяха на заплата от 2 000 до 20 000 лв. при Пепи Еврото

Според него в момента няма право, а сталинизъм. „Това е лична оценка, на която имам право, според българската Конституция. Вие не ме харесвате, добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Според него съдебната власт се намира в исторически момент, да се изчистят Авгиевите обори. „Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази мисия. Само делата имат значение, думи, които виждаме ясно са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта няма да има край“, каза той.

“Силните плачат сами”, “Приказка за стълбата”, “Свестните у нас считат за луди” и още от профила на Иван Гешев

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората. „Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм