Главният прокурор Иван Гешев акцентира върху прозаично-поетични статуси в съвсем скоро създадения си профил във Фейсбук. Любопитна подробност е, че страницата съществува от 1 май 2023 година - датата, на която беше обявено, че е извършен атентат срещу Гешев.

В следобедните часове на 30 май обвинител номер едно публикува “Приказка за стълбата” на Христо Смирненски, която авторът посвещава “на всички, които ще кажат: "Това не се отнася до мене!"

“Борисов е готов да жертва Гешев, защото знае, че е следващият по “Магнитски”, и още реакции от Фейсбук

Преди ден Гешев е постнал стихотворението на Веселина Атанасова “Силните”, което започва така:

Силните плачат сами.

Не ръкомахат. Не викат.

В гръб не забиват ками.

И не се кланят на никого.

Те овладяват света,

без да си губят душата.

БГНЕС

На 22 май Гешев поства “Борба” на Христо Ботев:

“Свестните у нас считат за луди, 

глупецът вредом всеки почита: 

"Богат е", казва, пък го не пита 

колко е души изгорил живи, 

сироти колко той е ограбил 

и пред олтарят бога изамамил 

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.”

Един от най-верните фенове на главния прокурор и редовен коментатор е емблематичният сатиричен профил на Данчо Полицая. Подкрепата си той изразява с лек укор и надежда, че “дружбата” с Бойко Борисов ще бъде възстановена: “Подкрепям безусловно непримиримият борец срещу организираната престъпност и статуквото - г-н Иван Гешев, но тук се изложи малко! Няма право да показва неуважение към бащата на българската нация - Генерал Бойко Борисов! Все пак съм убеден, че в най-кратки срокове двамата ще преодолеят различията си и ще продължат да се борят безкомпромисно срещу задкулисието и олигархията, за да донесат стабилност и благоденствие на всички български граждани!”

Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване

Графит на Гешев страна атракция в София

Припомняме, че на 1 май беше съобщено, че е извършен атентат срещу Иван Гешев, дело на “зъл гений”. Авторът на израза - директорът на НСлС Борислав Сарафов - обяви още, че израелски експерт по контратероризъм е участвал в огледа на мястото на взрива.

БГНЕС

Демерджиев: Незначителни са щетите по колата на Гешев. Милева го обвини в политическа пропаганда

Впоследствие информацията по случая, която обявяваха от прокуратурата, МВР и следствието придоби изключително противоречив вид. “Атентатът”, чиято цел била да убие главния прокурор, скара ключови публични фигури. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че щетите по бронираната кола са незначителни – дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него. Говорителят на прокуратурата Сийка Милева отвърна, че Демерджиев няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство и подхвърли ехидно, че “Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови”.

Главният секретар на МВР: Няма пострадали при инцидента с кортежа на Гешев

Появилата се първоначално информация, че Гешев е бил в колата със семейството си, потвърдена и от Сарафов, впоследствие беше оборена от самия главен прокурор. Сарафов се разграничи от обвинител номер едно, защото по темата “бил подведен” от самия него. 

Стигна се дотам, че кандидатът за министър-председател на първата политическа сила в парламента ГЕРБ Мария Габриел обяви освобождаването на Гешев за своя първа задача.

Иван Гешев: Заплашват мен и друг прокурор

Впоследствие шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаването на Гешев. Като мотив те посочиха уронването престижа на съдебната власт.

На пресконференция Иван Гешев демонстративно скъса оставката си е категорично каза, че ще си завърши мандата. Няколко дни по-късно обяви, че ще го направи “в името на народа”.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм