Главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам, когато в близост до колата му е станал взрив. В автомобила не е имало членове на семейството му, а единствено служители на Националната служба за охрана, каза вътрешния министър Иван Демерджиев в Народното събрание.

Европол се включва в разследването на опита за атентат срещу Гешев

Иван Демерджиев. БГНЕС 

От думите на Демерджиев стана ясно още, че щетите по бронираната кола са незначителни – дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него.

Приключи огледът на мястото на атентата срещу Гешев, пътят за Самоков е отворен

В отговор на въпрос за израелския експерт по контратероризъм, който според следствието е дал становище по отношение на взрива, вътрешният министър уточни, че въпросният израелски гражданин е влязъл в страната само час и половина преди инцидента.

НСлС на различно мнение от МВР: Не могат да кажат дали има заподозрени за опита за атентат срещу Гешев

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред “24 часа” изявлението на Демерджиев във връзка с разследването на атентата срещу главния прокурор.

Сийка Милева. БГНЕС

Гешев: Адмирации за всички магистрати, които защитиха независимостта на съдебната власт

“Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови. Той няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е”, коментира Милева.

Кьовеши осъди по най-категоричен начин нападението срещу Гешев

Във Фейсбук страницата на прокуратурата отбелязват още, че разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС) под ръководство на прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП). Предстои Европол и други партньори да подпомогнат разследването.

“Отговорност за атентата да поеме Сатиричният театър“, и още от Фейсбук след новината за Гешев

Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната”, реагира още Сийка Милева. 

Относно разминаването на информация между МВР, прокуратурата и следствие - има или не заподозрени за взрива, пред журналисти Иван Демерджиев уточни, че има много ясни насоки, които могат да доведат до хората, свързани с този взрив. Той посочи, че Европол са се отзовали, като са се свързали с ГДБОП и са поискали да се включат в случая. Разговаряно е с прокуратурата, които са изразили съгласие. 

Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване

Последва коментар и от ген. Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната - Демократична България“. Той поиска делото за атентата срещу главния прокурор да се отнеме от Националната следствена служба и директорът ѝ Борислав Сарафов да си подаде оставката. 

По думите му още от първоначалното изявление на Сарафов се е създало впечатление за тежка манипулация на обществеността.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм