От Националната следствена служба, за разлика от вътрешното министерство,  не могат да кажат дали има заподозрени за взрива край кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

Пред журналисти говорителят на следствието Мариан Маринов коментира, че работата на терен е приключила. Оттук нататък ще се работи с оперативните служби на МВР, службите за сигурност и всички международни партньорски служби.

Има заподозрени за опита за атентат срещу Иван Гешев

Огледът на местопроизшествието продължи повече от 15 часа.

Бригада от експерти е обследвала всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива - цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата. Претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Извършен е оглед и на автомобила, с който се е движил Иван Гешев.

Сийка Милева: Недопустимо е да се мисли, че атентатът срещу Гешев е инсцениран

Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и произхода му. Това обясни  говорителят на НСлС Мариан Маринов.

По думите му мястото за поставяне на устройството по пътя Самоков – Ковачевци не е случайно:

Маринов отказа да коментира дали има и какви са щетите по автомобила, с който Гешев се е движил.

Борисов: Това е чудовищен акт, съчувствам на Иван Гешев

Той уточни, че не му е известно, че става въпрос за самоделно взривно устройство с мощност 3 кг тротилов еквивалент, въпреки изнесената информация от Борислав Сарафов. По думите му става дума за предварителна преценка.

Във връзка с изказването на съпредседателя на „Демократична България” ген. Атанас Атанасов, че случилото се е инсценировка с цел да се блокира реформата на прокуратурата, Маринов коментира:

В края на разследването ще се разбере колко души са знаели за маршрута, по който се е движил Гешев. Предстоят разпити на свидетели,  а ако се налага в разследването ще се включат и международни експерти.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм