Главният прокурор е бил мишена за убиване, заяви заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служа Борислав Сарафов на брифинг във връзка с инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев, който стана по-рано днес на пътя между град Самоков и село Ковачевци, предаде БТА.

Главният секретар на МВР: Няма пострадали при инцидента с кортежа на Гешев

"Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили, каза още Сарафов", цитиран от БГНЕС.

Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата.

Взривно устройство срещу кортежа на главния прокурор

Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви Сарафов. Той допълни, че пострадали няма. 

"Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Изключително силен взрив с осколки", подчерта Сарафов.

Гешев: Зловредно руско влияние стои зад атаките срещу мен, Радостин Василев да се нареди на опашка

"В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана.

Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Към момента наказателното производство, което е образувано, е по глава 1 по НПК за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

Германската полиция предотврати терористичен акт

"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество", посочи той.

"Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво", подчерта Сарафов.

Шестима души са в неизвестност след срутване на две сгради в Марсилия

"Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е директорът на Националната следствена служба.

"С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого", предупреди Сарафов.

Каква е процедурата за действие на МВР в случай на бомбена заплаха?

Атентатът е достатъчно сериозен, уточни още той.

Атанас Илков, директор на ГДНП, заяви, че в 11.50 е постъпил сигналът, че при автомобил на главния прокурор е било взривено устройство.

"Насочихме полицейски екипи и линейки минути след сигнала, така че колегите реагираха много бързо, на 5-ата, 10-ата минута отцепиха района. Линейките бяха на място да окажат помощ, ако е имало пострадали, за радост нямаше пострадали лица. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев", добави Илков. 

Постоянен арест за варненец, подал фалшив сигнал за бомба в училище

Води се разследване, което се извършва от НСлС, работи се широкомащабно, уточни Сарафов. Делото се наблюдава от прокурори от СГП.

"Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността", заяви още Сарафов. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм