В случай на потенциална опасност, служителите в сградата проверяват за изоставени съмнителни предмети, пакети, багажи и/или други възможни компоненти на взривно устройство. През това време не се осъществява евакуация на сградата, въпреки това в протокола се казва, че всяка заплаха се приема за истинска. Това е част от процедурата за действие на МВР при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване. Тя съдържа 25 точки. 

Петър Тодоров за бомбените заплахи: Учебният процес не е трябвало да се спира

При заплаха за бомба веднага се уведомяват органите на реда чрез позвъняване на спешния телефон 112. В инструкциите на вътрешното министерство се посочва, че при заплаха работещите в сградата трябва направят бърз оглед на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на пакети, предмети или багаж със съмнение за взривно устройство. Останалите служители продължават работата си без да се прекъсва работния или учебния процес.


При установяване на съмнителни предмети незабавно се извеждат намиращите се в близост до тях хора, като се осигурява безопасен периметър около предмета до пристигане на органите на реда, галсят още указанията.

Нови бомбени заплахи в седем столични училища

При евакуация учениците, студентите, служителите и посетителите трябва да вземат личния си багаж, но да оставят вратите и прозорците на помещенията отворени. Пристигналите на място полицаи дават разпореждания и указания какво следва да се направи. В случай, че ръководителят на обекта откаже извършването на проверка за наличие на взривно устройство и/или откаже извеждането на хората от обекта, на същия се съставя акт за неизпълнение на полицейско разпореждане.


В текста изрично е посочено, че портоколът не се прилага след оценка на компетентните държавни органи. Цялата процедурата за действие и поведение при бомбена заплаха е публикувана на страницата на МВР.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм