43-годишният варненец, който миналата седмица подаде неверен сигнал за бомба във варненско училище, ще търпи мярка за неотклонение задържане под стража. Това реши Варненският районен съд.

Рецидивист плаши с бомба училище във Варна

Мъжът е с повдигнато обвинение за това, че на 29 март чрез обаждане от своя мобилен телефон към спешния телефон 112 предал невярно повикване за тревога – за поставено взривно устройство в СУ „Любен Каравелов“ в квартал „Аспарухово“. Престъплението е наказуемо, като в законодателство е предвидено наказание лишаване от свобода до две години.

Анализът на събраните материали и доказателства по делото водят съда до основателност на подозрението, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. От събраните в досъдебното производство данни се разкрива една висока степен на обществена опасност на дееца и деянието, тъй като води до създаването на паника в обществено заведение, каквото в случая е училището.

Видно от справката за съдимост, 43-годишният  мъж е осъждан шест пъти досега, като три от наказанията му са наложени за идентични с настоящото обвинение деяния.

Съдът счита, че на този етап на производството е налице реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, поради което намира, че към настоящият момент единствената адекватна мярка спрямо него е задържане под стража.