Прокуратурата съобщи на пресконференция в четвъртък, че разполага с доказателства за схема за търговия с влияние, като крайната цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Информацията беше съобщена лично от обвинител номер едно. В събитието участваха и ръководителят на националното следствие Борислав Сарафов, говорителката на прокуратурата Сийка Милева и градската прокурорка на София Илиана Кирилова. Главният прокурор Иван Гешев призова за намесата на ДАНС.

„Вредители за уволнение”. Списък с магистрати е открит в обвиняеми от престъпна група 

Разбира се, всичко това не остана незабелязано и гражданската позиция “заваля” в социалните мрежи. 

Журналистката Миролюба Бенатова анонсира вчерашното си предаване "Въпросите" по TV1 със статус, в който обобщава посланието от пресконференцията на прокуратурата: "Борисов е готов да жертва Гешев, защото знае, че е следващият по Магнитски". Това е едно от посланията, които се чуха от записите, пуснати от прокуратурата днес".

Що е „Магнитски“ и защо има почва у нас?

Карикатуристът от в. "Сега" Христо Комарницки обедини в своя творба последните актуални събития в световен и вътрешен план, а именно - Оскарите, доклада на Министерството на финансите, контролирано изпратен до медиите с идеята за фалит на държавата, "джендър идеологията" като терминология, тълкувана от лидера на БСП Корнелия Нинова, и въпросната пресконференция на прокуратурата:

Строги мерки и прозрачност: Как България може да се справи с корупцията?

Колегата му Чавдар Николов също "разписа с молив" своя прочит на брифинга:

"... видяхме, че Главният прокурор се задвижва само за сигнали срещу себе си", пише потребителка във Фейсбук, визирайки факта, че прокуратурата не коментира излязлото преди дни разследване на Антикорупционния фонд за това, че от Германия е пристигнал отговор за част от банкнотите, за които се твърди, че са от шкафчето на бившия премиер Бойко Борисов. Доказано истински са част от сниманите банкноти от 500 евро, съобщиха от АКФ, както и darik.bg ви информира

Отговор от Германия: Банкнотите в шкафчето на Борисов са от нашата централна банка

Валдес Радев коментира темата в типичния си саркастичен стил с колаж и краткото описание "Здравей и довиждане":

Авторът на сайта Не!Новините и водещ от ефира на Дарик радио Самуил Петканов също използва ключовата и тайнствена фигура на Песъка в статия със заглавие "Иван Гешев: Песъка ме поръча, МВР му опъва чадър, защото е ухо".

Жалбата на Пеевски срещу санкциите по „Магнитски“ е отхвърлена от Финансовото министерство на САЩ

С хумористична нотка фейсбук профилът "Правна лудост" призова "Долу ръцете от Иван Гешев! Осъзнайте се! Помислете малко, каква би била правната лудост без него?" и нарече обвинител номер едно "нашия обичан главен прокурор и йорист № 1 за 2020 и 2022 г.".

"Не съм се смял така на публично място, а шефовете на спецслужбите умряха от срам... Ти ще си подсъдим с бойче в справедлив процес", закани се адвокат Николай Хаджигенов.

И още асоциации с Оскарите:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм